latinica  ћирилица
24/01/2017 |  18:20 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Како Стјепан Месић прекраја историју: Јасеновац је био радни логор (ВИДЕО)

Снимци бившег предсједника Хрватске Стјепана Месића, из фебруара 1992. године, запалили су интернет. У једном, o логору Јасеновац говори као о радном логору, у којем су жртве пронашле спас. У другом, хвали Андрију Артуковића, министра унутрашњих послова НДХ, надлежног за концентрационе логоре.
Месић - Јасеновац спасио животе - Фото: РТРС
Месић - Јасеновац спасио животеФото: РТРС

Преживјели логораши категорични - Јасеновац је био логор смрти и ужаса. Историчари Месићево порицање усташких злочина смјештају у контекст времена, у којем је у Хрватској мијењана историје, посебно Другог свјетског рата.

На неформалној вечери у Новској, у друштву сарадника, Стјепан Месић, прича своју верзију истине о Јасеновцу. Пориче усташке злочине и тврди, тамо није било гасних комора. Људи су, каже, умирали од тифуса и дизентерије.

"Људи су убијани, али прије доласка у Јасеновац. Када је дошао он у Јасеновац, он је већ био практично спашен, јер је он као радник био потребан", говорио је Месић 1992, а та његова изјава налази се у снимку који је угледао свјетлост дана прије неколико дана.

Јасеновца се, као таквог не сјећа, тада десетогодишња Добрила Кукољ. Умјесто слика наводних погона, и данас види слике ужаса.

"То је био логор незапамћених ужаса, мука, патњи, крика, боли које су неописиве", говори Добрила Кукољ, предсједница Удружења преживјелих логораша из Бањалуке.

Месић је фалсификатор. Није да не зна истину о Јасеновцу, него чак није ни сам заузео свој став. За историчаре, само је поновио оно што говоре сви који покушавају да прекроје историју. Посебно, уочи распада бивше Југославије.

"Ова изјава осликава прије свега један покушај тражења новог идентитета Хрватске у вези са добијањем самосталности крајем '91. и почетком '92.", сматра историчар  Жељко Вујадиновић.

У истом амбијенту, Месић је причао и хвалоспјеве о Андрији Артуковићу, осуђеном за злочине над хиљадама жртава у логорима НДХ. Брани усташког министра који је потписао бројне законе против Срба, Јевреја и Рома и учествовао у стварању логора у Јасеновцу.

"Он једноставно то није видио. Није могао се ни саблажњавати, ни протестирати", говорио је Месић о Артуковића

Након двије деценије, Месић је промијенио плочу. Под јасеновачким цвијетом, као почасни предсједник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске, одао је почаст невиним жртвама и говорио о покушајима фалсификовања историје и буђењу фашизма.

Ово није први пут да се предомислио. Учинио је то и након порука које је деведесетих слао из Сиднеја. Проглашење и признање НДХ назвао је хрватском побједом.

"У 2. Свјетском рату, видите, Хрвати су два пута побиједили. И ми немамо разлога никоме се испричавати", изјавио је својевремено Месић.

Када је снимак 2006. објављен, Месић га се, у први мах није могао сјетити. Затим га је у саопштењу назвао тактичким уступком, погрешним и промашеним, онима који су настојали да Хрвате мобилишу кокетирањем са усташтвом.

Неки би рекли – превртљив политичар. Историчари, кажу, политичар који говори како када затреба.

"И ова изјава и касније изјаве уствари су резултат политичког тренутка и опортунизма, опортуног односа према истини", напомиње историчар Жељко Вујадиновић

Огласио се и Месић. Каже да не одступа од својих антифашистичких ставова, у саопштењу се извинио свима које је својом, како каже, несмотреном изјавом увриједио.