latinica  ћирилица
24/01/2017 |  18:34 ⇒ 25/01/2017 | 07:46 | Аутор: РТРС

Оцјене из суднице - истрага о Павловић банци без ваљаних доказа (ВИДЕО)

Истрага о Павловић банци, без ваљаних доказа, и у ћорсокаку. Такве оцјене чуле су се у судници, на рочишту за укидање мјера забране већинском власнику банке Слободану Павловићу.
Павловић банка - Фото: РТРС
Павловић банкаФото: РТРС

Апелационо вијеће претходно је уважило, како су навели "оправдану жалбу" Павловићеве одбране, на ранију одлуку Суда БиХ о забрани напуштања Босне и Херцеговине.

Мјере забране на снази су готово годину дана. Толико траје и, како кажу у Тужилаштву, "интензивна истрага", која индиректно, признају, није дала очекиване резултате.

Одлуку о евентуалном укидању мјера забране, судија за претходни поступак Татјана Косовић, саопштиће накнадно.

"Интензивна истрага" о наводним финансијским малверзацијама осумњиченог, траје од фебруара прошле године, када је Слободан Павловић и још троје радника банке – спектакуларно ухапшено.

"Интензивно" је тужилац саслушавао свједоке. За непуну годину, успио је да саслуша четворо. И вјештак финансијске струке је извршио вјештачење. Но резултати нису били "интензивно" очекивани, па је поступајући тужилац Мирза Хукељић, затражио и допунско вјештачење!

На рочишту у априлу оно је "трајало". На данашњем, оно је, ипак и даље само потреба - стара 9 мјесеци! Замјенски тужилац то правда "комплексношћу" избора вјештака!

"Одабир вјештака и установе која ће обавити вјештачење разлог су због којег оно оволико дуго траје", рекао је данас Џермин Пашић замјенски тужилац.

Од маја до јула слало је Тужилаштво, каже тужилац, замолнице за међународну правну помоћ! "Интензивно" послало на 5 адреса. Пола године касније са само једне стигао им одговор.

"Са одговорима на ове замолнице очекујемо да ћемо бити у завршној фази истраге. До окончања истраге ће доћи након радњи које нису у капацитету овог Тужилаштва", каже Пашић.

Образложења слична данашњим, Павловићева одбрана слуша мјесецима – готово на сваком рочишту за продужетак мјера забране осумњиченом! Не без разлога, адвокат Миодраг Стојановић сумња како је истрага стигла - у ћорсокак.

"Ја стварно мислим да је то тако. Али кључно, без обзира у којој фази је истрага, да ли је она дошла у ћорсокак или није, да ли они имају нешто ново или немају. Овдје се поставља питање, шта то има толико да траје пуну годину!?", говори адвокат Стојановић.

А према закону требало је да буде окончана за шест мјесеци. Но Колегијум тужилаца је свом колеги, два пута аминовао продужетак рока!

За све то вријеме интензивна је једино борба Слободана Павловића да спаси банку и радна мјеста за 800 запослених.

Два тешка ударца банка је преживјела. Први, након хапшења, када су депозитари накратко повукли свој новац. И други јесенас – током прве докапитализације узроковане наметнутим стандардима ММФ-а за цијели банкарски сектор у БиХ.

Због мјера забране, власник је тада био принуђен да у БиХ, под неповољним условима "позајми" 6 милиона марака.

Умјесто да у овдашњи банкарски сектор убризга свјеж капитал из Америке чији је држављанин и гдје је сједиште његове компаније.

Друга докапитализација требало би да буде окончана до љета. Остану ли мјере забране, Павловић ће бити принуђен да продаје дио акција. И управо, такав - изнуђени план, Тужилаштво циничном замјеном теза, сада користи као аргумент! Стварање је то, кажу, предуслова за бијег!

"Нека раде свој посао, ја сам то данас поновио, али нека пусте Слободана Павловића да ради свој посао!", категоричан је адвокат Стојановић.

Због свега отвореним остаје питање, шта је заиста посао Тужилаштва у овом случају? Да уништи банку и власника!? Или да о наводним малверзацијама, прикупи доказе!? А њих тренутно очигледно нема!