latinica  ћирилица
25/01/2017 |  07:34 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

Амбулантама породичне медицине опрема вриједна 1,2 милиона КМ (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић и директор фирме "Адриалајн" из Бањалуке Дарко Петровић потписали су данас уговор за набавку медицинске опреме за амбуланте породичне медицине у оквиру 16 домова здравља у Републици Српској, укупне вриједности 1,2 милиона КМ.
Потписивање уговора - Фото: РТРС
Потписивање уговораФото: РТРС

Богданић је након потписивања уговора рекао новинарима у Бањалуци да је ријеч о набавци опреме у оквиру пројекта "Јачање здравственог сектора-фаза два" који обухвата обезбјеђење просторних услова и објеката за рад тимова породичне медицине и набавку опреме, а финансира се из кредитних средстава Свјетске банке и Владе Републике Српске.

Он је навео да је опрема намијењена домовима здравља у Бањалуци, Бијељини, Братунцу, Броду, Чајничу, Добоју, Гацку, Градишци, Козарској Дубици, Лакташима, Лопарама, Невесињу, Приједору, Рудом, Сребреници и Зворнику.

"Опрема обухвата намјештај, гинеколошке столице, ЕКГ апарате, глукометре, аспираторе, стетоскопе, стерилизаторе, инхалаторе, медицинске инструменте, односно сву потребну опрему за функционисање и рад тимова породичне медицине", појаснио је Богданић.



Он је нагласио да је ријеч о амбулантама и централним објектима домова здравља у којима се већ спроводе реконструкције и адаптације.

"У оквиру ових домова здравља у току су или при крају грађевински радови укупне вриједности седам милиона КМ", каже Богданић.

Директор фирме "Адриалајн" из Бањалуке Дарко Петровић рекао је да ће 50 одсто опреме коју испоруче бити произведена у Републици Српској, док ће остатак бити увезен.

Он је навео да је искуство показало да се ова фирма може носити са оваквим пословима.

Директор Дома здравља Добој Радослав Николић рекао је да ће овај дом здравља кроз пројекат опремити све амбуланте тимова породичне медицине у граду, те амбуланту у Бољанићу.

"Захваљујући овом и ранијим пројектима можемо пружити квалитетнију здравствену заштиту нашим осигураницима, а здравствени радници имају боље услове за рад", истакао је Николић.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић рекао је да Дом здравља у Козарској Дубици наставља добру сарадњу са Владом Републике Српске.

"Захваљајући досадашњој садардњи са Владом Српске и ресорсним министарством, наш Дом здравља постао је један од најуређенијих домова здравља у Српској", истакао је Рељић.

А циљ је да сваки постане уређенији како би пацијенти добили што квалитетнију услугу, а медицински радници боље услове.