latinica  ћирилица
25/01/2017 |  07:42 ⇒ 12:09 | Аутор: РТРС

Вучић тражио од Могеринијеве да јавно осуди неодговорно понашање Албанаца

Премијер Србије Александар Вучић тражио је од Федерике Могерини да јавно реагује и осуди непрофесионално и неодговорно понашање албанске стране, а ако се то не догоди, то ће бити јасан знак да Албанци не желе никакав разговор већ да желе по сваку цјену да угрозе крхки мир и стабилност, незванично сазнаје РТС.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Премијер Србије Александар Вучић, изјавио је синоћ у Бриселу, да је са високом делегацијом из Приштине, уз подршку Европске уније договорено да се настави серија дијалога на високом нивоу и да се смире тензије у изјавама званичника.

Вучић је, послије састанка на којем су учествовали и предсједник Србије Томислав Николић и премијер и предсједник самопроглашеног Косова Иса Мустафа и Хашим Тачи, рекао да је разговор био изразито тежак, али да је постигнут напредак без обзира на изразито супротне ставове делегација.

- “Успјели смо, уз подршку ЕУ, да договоримо наставак дијалога, серију дијалога на високом нивоу у наредном периоду. Договор је такав и да сви "спустимо лопту" и да покушамо да се одговорно понашамо и да или о томе не говоримо или да говоримо на озбиљнији начин, не говорећи ништа лоше о другој страни - рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће, када је ријеч о Београду, лично замолити сваког министра и државног функционера да се тако понаша и додао да вјерује да ће Београд своју ријеч да одржи.

- То је важно јер људи обично потцјењују наш дијалог, а ја сам сигуран да сутра или дан послије тога тешко да ће моћи да се догоде неке тешке ствари, какве су се дешавале претходних дана и недјеља, које смо ми на сасвим различите начине видјели - рекао је Вучић.

Навео је да вјерује да је такво понашање добро за нашу будућност, јер без разговора, како је рекао, идемо у ћорсокак и у све веће проблеме.

- Ово је био добар корак. Увијек сам говорио да су разговори љековити и да много значе, чак и када не донесете неки нови споразум или спровођење спроразума. И такав разговор је добар, јер тиме штитимо људе на терену, било да су Срби или Албанци - рекао је Вучић.

Премијер је констатовао да то показује и да смо у стању да разумијемо штету коју једни другима можемо да нанесемо и која је непотребна.

- Вјерујем да можемо на сваки начин у будућности то да избјегнемо - закључио је премијер.

Извор: РТС/Танјуг