latinica  ћирилица
25/01/2017 |  10:35 ⇒ 11:36 | Аутор: РТРС

Невесиње: Министарство пољопривреде надокнађује штету

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске исплатиће 17.600 КМ сточарима из Невесиња чија је стока угинула од болести плавог језика, док ће општина издвојити 10.000 КМ за трошкове лијечења животиња, рекао је начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић.
Невесиње - Начелник са представницима Одјељења за привреду - Фото: СРНА
Невесиње - Начелник са представницима Одјељења за привредуФото: СРНА

Он каже да су 21 сточару у Невесињу стигла рјешења у којима су одобрени различити новчани износи, у зависности од броја угинуле стоке.

"На основу документације коју су прикупиле ветеринарске и пољопривредне службе, упутили смо захтјев Министарству пољопривреде Републике Српске за надокнаду штете, на који је позитивно одговорено", истакао је Авдаловић.

Када је ријеч о помоћи на нивоу општине, Авдаловић је рекао да на њу могу да рачунају они сточари који су лијечење стоке обављали под стручним надзором и препорукама надлежне ветеринарске организације.

Ветеринар Зоран Дамјанац нагласио је да је зимски период зауставио ширење болести, али да је тешко прогнозирати шта ће се дешавати са доласком топлијих дана, истичући да ће бити праћене препоруке ресорног министарства у вези са евентуалном вакцинацијом или неким другим мјерама.

Прошле јесени на подручју невесињске општине забиљежено је 350 угинућа стоке, а проценат обољелих оваца у стадима кретао се од 10 до 70 одсто.

Извор: СРНА