latinica  ћирилица
25/01/2017 |  11:03 ⇒ 17:22 | Аутор: РТРС

Братунац: Деветоро обољелих од трихнилеозе, случајеви пријављени полицији (ВИДЕО)

На подручју општине Братунац код девет пацијената потврђено је да су обољелих од трихнилеозе, након што су јели свињско месо.
Трихинелоза у Братунцу - Фото: РТРС
Трихинелоза у БратунцуФото: РТРС

У дому здравља Братунац потврђено је да се до сада, са симптомима трихинелозе јавило још петнаеста грађана.

Случај је пријављен и полицији јер обољели тврде да посједују потврду од локалне ветеринарске станице да је спорно месо исправно.

Мјештани Слапашнице, гдје је утврђена зараза, тврде да су месо уредно послали на контролу и да за то посједују потврду. Накнадно су анализирали и суво месо за које је установљено да је заражено трихнинелом.

Трихинелом је заражена и породица Марковић, међу њима и седмогодишње дјете. Кажу да ће власника ветеринарске амбуланте тужити, али да здравље нико не може надокнадити.

- Немам појма шта том човјеку радити, тужба, нека га гоне кривично, каже Ристо Марковић.

Власник ветеринарске станице у телефонском разговору нам је рекао да је истрага у току и да не жели да у јавности износити никакве коментаре. У Дому здравља Братунац кажу да би посљедице по здравље обољелих могле бити озбиљне .

Први симптоми трихинелозе јављају се неколико дана након конзумирања зараженог меса. Манифестују се високом температуром, отицањем и малаксалошћу.

Доктори упозоравају да без адекватне терапије, трихинела може бити опасна по живот обољелог.