latinica  ћирилица
25/01/2017 |  12:09 ⇒ 15:57 | Аутор: РТРС

Покренут стечај у Бобар банци- шта ће бити са кредитима? (ВИДЕО)

Окружни привредни суд у Бијељини јуче је донио рјешење о покретању стечаја у Бобар банци.
Зграда "Бобар" банке у Бијељини - Фото: РТРС
Зграда "Бобар" банке у БијељиниФото: РТРС

Ово рјешење суд је донио на приједлог Агенције за банкарство Републике Српске, а за стечајног управника именован је Лазо Ђурђевић из Шамца, пише Глас Српске.

Повјериоци имају рок од 30 дана да пријаве своја потраживања, а на рочишту, које је заказано за 12. април биће расправљано о свим пријављеним потраживањима.

У рјешењу Окружног привредног суда Бијељина, које је објављено на сајту Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге, наведено је да да је ликвидациони управник банке Миле Максимовић у извјештају о спровођењу поступка ликвидације у првих шест мјесеци прошле године констатовао да је банка на полугодишту имала исказан губитак из ранијих година од 177.331 КМ и укупан негативан капитал – 124.464 КМ.

Истакао је и да је наплата потраживања испод планираних резултата, а да блокада рачуна, коју је на његов приједлог вршила Агенција за банкарство, не даје значајне резултате, те је предложио подношење приједлога за отварање стечајног поступка, што је Агенција и прихватила.

“Банка има негативну позицију ликвидности, јер јој је на крају шестог мјесеца 2016. године за измирење доспјелих обавеза недостајало 200.524 КМ. Банка исплату обавеза по редоследу приоритета, који су утврђени у складу са Законом о банкама РС, у овом моменту врши за трећи исплатни ред од укупно девет исплатних редова. Из наведених чињеница је видљиво да рачун банке тренутно није блокиран, да банка није ликвидна, и да није у могућности да измири све своје доспјеле обавезе, а такође је видљиво да су обавезе банке веће од њене имовине и да неће бити у могућности да измири све своје доспјеле обавезе“, наведено је у рјешењу.

Агенција за банкарство крајем новембра 2014. увела је принудну управу у Бобар банку, јер није радила у складу са законом. Непун мјесец касније Бобар банци је одузета дозвола за рад и покренут поступак њене ликвидације.

Шта ће бити са кредитима ИРБ-а?

Након покретања стечаја, без одговора је питање шта ће бити са кредитима, посебно оним стамбеним које је ИРБ пласирала преко Бобар банке.

По закону, даном покретања стечаја, сви доспјевају на наплату. Из ИРБ-а за РТРС кажу да још не знају какву ће одлуку донијети именовани стечајни управник.

У одговору, који су нам послали наводе, да је "у складу са Уговором о пословно-техничкој сарадњи, којим је регулисано питање преузимања кредитног портфолиа, ИРБ РС захтијевала преузимање кредитног портфолиа од  Бобар банке која је била у поступку ликвидације".

"Али с обзиром да нашим захтјевима није удовољено, ИРБ РС је покренула тужбу-парнични поступак против наведене банке. Окружни привредни суд у Бијељини још није заказао рочиште", наводи се у саопштењу.

Новоименовани стечајни управник Бобар банке Лазо Ђурђевић за РТРС је рекао да тек улази у цијели предмет и да ће конкретнији одговор на ово питање дати за 10-15 дана.

Извор: РТРС/ capital.ba