latinica  ћирилица
25/01/2017 |  12:18 ⇒ 13:27 | Аутор: РТРС

Лавров: Москва се залаже за отворене и поштене односе

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да Москва очекује да се нови предсједник САД Доналд Трамп неће мијешати у унутрашње ствари других држава.

- Очекујемо да ће се Доналд Трамп, који је објавио да му је циљ, прије свега, рјешавање проблема у Америци и да ће прекинути мјешања у унутрашње ствари других држава, држати те политике - нагласио је Лавров.

Шеф руске дипломатије рекао је да се , Кине и Русије.

- Ми се залажемо за то да Русија, САД и Кина међусобно граде односе. Притом, тај троугао не треба да буде затворен и да се бави акцијама које би забринуле друге државе - истакао је Лавров.

Он је додао да Русија дијели мишљење са Трампом о успостављању руско-америчких односа.

- Ми смо, како је навео предсједник /Русије Владимир/ Путин, спремни да прођемо дио свог пута за опорављање комуникација наших народа у интересима глобалне безбједности и стабилности. Дијелимо став предсједника Трампа о успостављању нормалних односа. Притом, наравно, судићемо по дјелима - рекао је Лавров у Државној думи Русије.

Он је нагласио да Москва није заинтересована за распад ЕУ, преноси "Спутњик".

- Никад нисмо били заинтересовани за распад ЕУ. Предсједник Путин је више пута говорио да Русија жели да види јаку, јединствену и самосталну ЕУ - навео је он.

Лавров је рекао да се Москва нада да ће ЕУ престати да се поводи русофобима и пређе на политику нормализације у односима са Русијом.

За сарадњу са Евроазијском економском унијом заинтересовано педесетак земаља

За сарадњу са Евроазијском економском унијом заинтересовано је педесетак земаља, изјавио је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

"Око 50 земаља изразило је спремност да сарађује се ЕАЕУ", рекао је Лавров посланицима у доњем дому парламента.

Шеф руске дипломатије је додао да је развој сарадње допринио инкорпорацији Русије у интеграционе процесе у азијско-пацифичком региону.

Оснивачки споразум ЕАЕУ потписали су предсједници Русије, Бјелорусије и Казахстана 2014. године. Споразум је ступио на снагу 1. јануара 2015. године.

Унија, која укључује Јерменију, Бјелорусију и Киргизију, обезбјеђује слободно кретање робе, услуга и рада.

Извор: СРНА