latinica  ћирилица
25/01/2017 |  12:39 | Аутор: РТРС

Вулин: ЕУ да примора Тачија да се држи ријечи

Министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Србије Александар Вулин затражио је од ЕУ да као гарант постигнутих договора између Београда и приштине примора предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија да се држи дате ријечи.
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC)

- У супротном, кредибилитет ЕУ као посредника разговора ће бити трајно нарушен - рекао је Вулин.

Вулин је, коментаришући Тачијеву изјаву након синоћњих разговора у Бриселу, рекао да његове изјаве послије састанака обично имају за циљ прекид дијалога и спречавање спровођења договора, а да је јучерашња директно кршење договора.

- Тачи није исти човјек на састанку и када се састанак заврши. Када изађе пред новинаре постане храбрији - навео је Вулин.

Он је рекао да од ЕУ тражи да као гарант постигнутих договора примора Тачија да се држи дате ријечи, јер ће у супротном кредибилитет ЕУ као посредника разговора бити трајно нарушен.

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи рекао је синоћ, послије састанка на којем су учествовали премијер и предсједник Србије Александар Вучић и Томислав Николић, да разговор није био лак, а да се нада да је помогао лидерима Србије да схвате да је "Косово независна држава" која има своје уставне законе и која ради у складу са њима.

- Ми смо задовољни што се овај састанак догодио, јер смо на позиве на рат из Србије одговорили позивима на мир и позивима за интеграцију у ЕУ и НАТО. Не постоји алтернатива дијалогу у будучности - рекао је он.

Тачи је додао да је од Београда на састанку јасно затражено да се престане са манипулацијом српским народом на Косову.

Извор: Танјуг