latinica  ћирилица
25/01/2017 |  12:45 | Аутор: РТРС

Николић: Унаприједити сарадњу Србије и Португала

Предсједник Србије Томислав Николић позвао је португалске бизнисмене да улажу у Србију, а грађане те земље да упознају природне љепоте Србије.
Томислав Николић - Фото: РТРС
Томислав НиколићФото: РТРС

Николић је истакао да дипломатски односи двије земље имају дугу историју и да је дошло вријеме да се реализују у пуном капацитету.

Он је истакао да има много простора за унапређење билатералних односа, прије свега на економском плану.

"Србија има одличан географски положај и бројне предности за улагања, високо квалификовану и вредну радну снагу и бројне уговоре о слободној трговини. Ако се томе додају инвеститори из Португалије, могли бисмо да извозимо без царинских трошкова у велики број земаља", навео је Николић у интервјуу Агенцији "Луза" уочи дводневне посејте Португалији током које ће се данас и сутра састати са предсједником те земље Марселом Ребелом де Соузом и другим званичницима.

Николић је нагласио да Србија тражи снагу у стварању чврстих веза са пријатељима широм свијета, преносе београдски медији.

"Нама су сви пријатељи драги, али желимо посебно да негујемо пријатељство са земљама као што је Португалија са којима делимо исте цивилизацијске и хришћанске вредности. То су универзалне вредности које подразумевају мирољубивост, солидарност, узајамно разумевање и још много тога", рекао је Николић.

Из кабинета португалског предсједника саопштено је да је циљ ове посјете продубљивање билатералих односа, посебно имајући у виду процес приступања Србије ЕУ и консолидацију стабилности на Балканском полуострву.

Николић ће разговарати и са премијером Португалије Антониом Костом и предсједником парламента Едуардом Фером Родригесом.

Предсједник Србије састаће се и са градоначелником Лисабона Фернандом Медином. Том приликом ће му симболично бити уручени кључеви града и биће потписан документ којим се Србији предаје на употребу црква-капела Светог Христа.

Извор: СРНА