latinica  ћирилица
25/01/2017 |  12:56 | Аутор: РТРС

Директору школе смета што су усташе представљене као злочинци?!

Директор Техничке школе у Шибенику Јосип Беламарић тврди да је затворио изложбу о Ани Франк у овој школи, јер су на паноима партизани приказани "као цвијеће", а усташе као злочинци.
Шибеник: Изложба "Ана Франк - историја за садашњост" (Фото: net.hr) -
Шибеник: Изложба "Ана Франк - историја за садашњост" (Фото: net.hr)

Он није желио да коментарише захтјев директор Центра "Симон Визентал" Ефраима Зурофа за његовом смјеном због затварања изложбе, наводећи да усташе и партизани нису приказани реално.

Беламарић каже да му је засметало што су усташе портретисани као злочинци који су клали Јевреје и изгладњивали дјецу због чега је тражио да се ти, како наводи, спорни панели уклоне.

Зуроф је затражио смјену Беламарића у писму упућеном хрватској Амбасади у Тел Авиву, наводећи да ће, уколико не дође до смјене, то бити показатељ да је носталгија за усташама легитимна у хрватском школском систему, преносе хрватски медији.

"Претпостављам да сте свјесни усташких злочина и да препознајете важност учења хрватске дјеце о опасностима националистичког екстремизма. Надамо се да ће директор Беламарић бити смијењен са своје функције у најбржем могућем року", навео је Зуроф.

Изложба под називом "Ана Франк - историја за садашњост" повучена је из те школе 17.јануара.

Извор: СРНА