latinica  ћирилица
25/01/2017 |  13:02 ⇒ 13:04 | Аутор: РТРС

Јачање образовања и дјечије заштите - стуб опстанка Срба у Звечану

Без јачања и опстанка српских институција, посебно у области образовања и дјечије заштите, Срби не могу опстати на Косову и Метохији, упозорава директор Дечијег обданишта "Лане" из Звечана Зорица Кељановић.
Звечан: Директорица вртића "Лане" Зорица Кељановић - Фото: СРНА
Звечан: Директорица вртића "Лане" Зорица КељановићФото: СРНА

У овој установи дневно борави више од 300 малишана узраста од једне године до предшколског, а на упражњено мјесто чека још педесетак дјечака и дјевојчица из урбаног дијела општине Звечан.

"Проблем је недостатак простора, учионица и радних соба", појашњава Кељановићева, наводећи да је вртић изграђен и опремљен прије петнаестак година и да од тада до данас није било обнављања намјештаја.

Годинама руководство вртића подноси захтјеве општинским институцијама да се вртић прошири и звечанским малишанима омогуће услови за боравак попут оних у срединама на подручју централне Србије.

"То је у интересу свих којима је стало до опстанка Срба на Косову и Метохији - да нам се одобре средства за доградњу објекта површине педесетак квадрата у коме би биле смјештене две учионице и фискултурна сала", појашњава на.

У сеоским срединама у Жеровници и Бањској, у објектима тамошњих основних школа, раде двије припремне групе, али ни њима, због недостатка простора, нису обухваћена сва дјеца са тих подручја.

"Одговорни морају схватити да је вртић `Лане` једна од кључних институција за опстанак Срба на подручју општине Звечан", наглашава Кељановићева.

Вртић "Лане" изграђен је на земљишту које се у катастру води на име Рударско-топионичарског предузећа "Трепча" и дијели судбину огромног броја објеката грађених по српским законима на друштвеном и државном земљишту.

"Страхујемо да би приватизација `Трепче` и промјена власничке структуре могла да угрози и наш статус и опстанак, али се надамо да ће српске власти наћи начин да се питање приватизације реши уз поштовање стечених права, а не на бази силе", поручује Зорица Кељановић.

У овој предшколској установи борави и десетак дјевојчица и дјечака из сјеверне Косовске Митровице.

Извор: СРНА