latinica  ћирилица
25/01/2017 |  13:38 | Аутор: РТРС

Полански се повукао са додјеле "Цезара"

Контроверзни филмски режисер Роман Полански, кога САД кривично гоне већ скоро 40 година због силовања 13-годишње дјевојчице, одбио је позив да предсједава жирију на додјели награда "Цезар" након што су бројни активисти за заштиту људских права негодовали широм свијета.

Избор Поланског за такав догађај, који је француски еквивалент додјели Оскара, критикован је и од стране министарке за женска права Лоранс Росињол.

- Изненађујуће и шокантно. То шаље сигнал равнодушности - рекла је  она за Франс култур.

Удружење за заштиту права жена "Осез ле феминисме" позвало је на бојкот и протест 42. по реду церемоније додјеле награда, која је заказана за 24. фебруар.

У петицији, коју је потписала 61.000 људи, истиче се да је Полански уживао "скандалозну заштиту" Француске и да је именовање тог редитеља за предсједника жирија увреда женама и жртвама силовања.

Када је објављена одлука да се редитељ повлачи из жирија, адвокат Поланског Ерв Темим изјавио је да је "та контроверза генерисана из потпуно неоснованих информација".

- То је дубоко растужило Романа Поланског и његову породицу - додао је Темим.

Осамдесеттрогодишњи Полански, рођен у Пољској, изјаснио се кривим 1977. године да је имао сексуалне односе са 13-годишњом дјевојчицом током снимања у Лос Анђелесу. Служио је затворску казну од 42 дана након нагодбе, али је касније побјегао из САД у страху од дуже казне уколико би договор био одбијен на суду.

Извор: РТС