latinica  ћирилица
25/01/2017 |  14:04 ⇒ 15:17 | Аутор: РТРС

ЦГ: Осумњичени за тероризам нагодили се са Тужилаштвом?

Група српских држављана, која је ухапшена 16. октобра прошле године због сумње да је припремала терористичке нападе у изборној ноћи у Црној Гори, потписала је са Тужилаштвом споразум о признању кривице, пише "Побједа".
Братислав Дикић (Фото:  E-Stock/P. Jovanović) -
Братислав Дикић (Фото: E-Stock/P. Jovanović)

Већина окривљених потписала је споразум и пристала на казне од три до пет мјесеци, наводи подгорички дневник.

Лист додаје да Тужилаштво не жели нагодбу са некадашњим командантом Жандармерије Србије Братиславом Дикићем, јер је осумњичен да је требало да буде "кључни координатор" акције насилног упада у Скупштину Црне Горе.

Тужилаштво се раније нагодило са осумњиченима Александром Синђелићем и Мирком Велимировићем.

Синђелићу је додијељен статус свједока сарадника, а Велимировић је по признању кривице осуђен на шест мјесеци затвора, условно на годину дана.

У притвору, у затвору код Подгорице је 14 држављана Србије ухапшених ноћ уочи парламентраних избора 16. октобра прошле године и сви они, сем Дикића, наводно су потписали споразум о признању кривице и пристали на казне од три до пет мјесеци затвора, пише лист.

Коначну ријеч о споразуму даће Виши суд.

За покушај тероризма осумњичени су и држављани Русије Едуард Широков и Владимир Попов и држављани Србије Немања Ристић и Предраг Богићевић, за којима је Црна Гора расписала потјернице.

Руски држављани, који су означени као организатори осујећеног терористичког напада, недоступни су државним органима Црне Горе и њима ће се, у случају суђења, судити у одсуству.

Црна Гора је недавно упутила молбу Србији за изручење Ристића и Богићевића.

Богићевићу су српске власти одредиле екстрадициони притвор, а Ристић је послије саслушања пуштен на слободу уз забрану напуштања боравишта у Београду.

Осумњиченима који су у затвору у Подгорици од октобра прошле године, продужен је притвор до средине априлa до када по закону мора бити подигнута оптужница или ће у супротом они бити пуштени на слободу.

Извор: БЕТА