latinica  ћирилица
25/01/2017 |  14:11 ⇒ 15:22 | Аутор: РТРС

Орић наредио да буду запаљене куће у Залазју

Свједок Тужилаштва БиХ Милан Јеремић рекао је да је 1992. године у селу Залазје код Сребренице чуо како је командант такозване Армије БиХ /АБиХ/ Насер Орић рекао да куће буду попаљене и да нико не дира заробљенике којима ће бити суђено у Сребреници.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Јеремић је на суђењу тројици бивших припадника такозване Армије БиХ описао како је 12. јула 1992. почео напад на Залазје из разних праваца.

Он је рекао да се повукао у једну кућу, а након што је у њу убачена бомба, прешао је у другу. Ту је затекао још пет сабораца. Из куће су, како је навео, у почетку пружали отпор, а онда су се попели у поткровље.

"Чули смо глас команданта Насера Орића који је на мегафон говорио да се предамо и да смо опкољени. Он се тада представио. Чули смо да су се из друге куће почели предавати", навео је Јеремић.

Он је истакао да је чуо како људи из такозване Армије БиХ по именима набрајају оне који су се предавали из друге куће, преноси Бирн.

"Особа која се представила као Орић рекла је да се попале куће и да нико не дира заробљенике, те да ће им бити суђено у Сребреници. Потом су отишли", каже Јеремић.

Одговарајући на питање одбране, свједок је рекао да није видио да је неко од његових сабораца гледао из поткровља шта се доле дешава. Навео је да није чуо вриске и јауке.

Према Јеремићевим ријечима, када је ватра захватила кућу у којој су били, спустили су се с тавана и отишли према селу Сасе.

Јеремић је свједочио на суђењу Изету Арифовићу, Суаду Смајловићу и Амиру Салиховићу, који су оптужени за убиства цивила српске националности почињена у јуну и јулу 1992. године на подручју Сребренице и Братунца.

Према оптужници, након напада на Залазје, група од осам цивила српске националности је са четири тијела довезена до полицијске станице у Сребреници, гдје је Арифовић усмртио једног цивила, а Салиховић остале одвезао у непознатом правцу и од тада више нису виђени живи.

Орићу се у одвојеном предмету суди и за злочине на подручју Сребренице и Братунца.

Извор: СРНА