latinica  ћирилица
25/01/2017 |  14:26 ⇒ 15:11 | Аутор: РТРС

Случај "Кељменди": Радончићу прекршена људска права

Комисија Европске уније за рад Еулекса наложила је шефу Мисије Еулекса да донесе декларацију о кршењима људских права лидера СББ-а и делегата у Дому народа парламента БиХ Фахрудина Радончића када је ријеч о суђењу Насеру Кељмендију.
Свједочење Фахрудина Радончића (Фото: N1) -
Свједочење Фахрудина Радончића (Фото: N1)

Радончић је крајем септембра 2014. године поднио притужбу Комисији Европске уније за рад Еулекса, а који се тиче аспекта људских права.

У притужби је наведено да је Радончићу повријеђено право на приватност у Члану 8. Европске конвенције о људским правима, због наношења штете репутацији, преноси телевизија "Н1".

Након тога, Комисија је 19. октобра донијела једногласну одлуку да му је повријеђено право на начин да је Еулексов тужилац прекршио наредбу Еулекса суда из 2014. године којим је забрањено да се Радончићево име спомиње у предмету "Кељменди", односно да су поступци тужиоца били такви да су стигматизирали Радончића и имали огроман утицај на његов живот и репутацију.

Комисија је закључила и да је консеквентно томе, пошто је нарушена његова репутација, нарушен и његов политички статус.

Шеф Еулексове мисије био је дужан израдити и доставити декларацију којом ће потврдити да су околности наведеног случаја довеле до тешког кршења права Фахрудина Радончића и да та декларација треба бити достављена свим тужиоцима како би се информисали о закључцима Комисије.

Међутим, декларација није достављена странама у поступку.

Комисија је поново засједала прије двије седмице и донесен је закључан да шеф Мисије Еулекса није направио декларацију која је требало да каже да околности случаја имају сматрати кршењем људских права Радончића и да се могу приписати актима Еулекса.

Наложено је да се декларација мора направити.

Извор: СРНА