latinica  ћирилица
25/01/2017 |  14:41 | Аутор: РТРС

СМ БиХ: Усвојен програм економских реформи за период 2017-2019.

Савјет министара БиХ усвојио је данас Програм економских реформи БиХ за период 2017-2019. година, које ће власти у БиХ спровести ради побољшања економског раста, конкурентности, очувања фискалне и макроекономске стабилности, уз наставак рестриктивне фискалне политике и провођења мјера штедње у институцијама власти.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Овогодишњи Програм садржи 18 приоритетних структурних реформи међу којима ће више од пола заједнички проводити БиХ и ентитети, односно ентитети заједно, што је знатан напредак у односу на раније програме и резултат је боље координације у његовој изради, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Програм је резултат заједничког рада представника министарстава Савјета министара БиХ, Централне банке БиХ, координатора именованих у име влада Федерације БиХ и Републике Српске, представника ентитетских министарстава, Дирекције за економско планирање и сарадње са Европском комисијом и Организацијом за економску сарадњу и развој.

Савјет министара БиХ упознат је о документу Анализа директних страних улагања у БиХ за 2015. годину и БиХ и држава региона у извјештајима међународних организација, који је припремила Агенција за унапређење страних инвестиција у БиХ.

Директна страна улагања у БиХ у 2015. години износила су око 477 милиона КМ и за 38,9 одсто су мања у односу на 2014. годину.

На сједници је констатовано да су неопходне активности свих нивоа власти да би били унапријеђени услови пословања и конкурентност БиХ.

Пројекције Дирекције за економско планирање предвиђају раст удјела директних страних улагања у БДП-у у наредних неколико година. Тако би удио директних страних инвестиција у БДП-у БиХ у овој години требало да буде 2,6, одсто, а у идућој години 2,9 одсто.


Савјет министара БиХ усвојио је информацију о одржавању првог састанка Пододбора за иновације, информационо друштво и социјалну политику, 9. фебруара, Бањалука, и документ за дискусију за овај састанак који ће Дирекција за европске интеграције доставити Европској комисији.

Именована је делегација БиХ која ће са представницима Европске комисије разговарати о информационом друштву, електронској комуникацији и информационим технологијама, аудио-визуелној политици и медијима, образовању и обукама, младима и активностима у култури, запошљавању и социјалној политици, те плановима за инвестирање у истраживање.

Савјет министара БиХ донио је Правилник о мјерама и поступцима употребе и заштите електронског потписа, средстава за формирање електронског потписа и система сертификовања.

Правилником се прописују техничко-технолошки поступци за формирање безбједног електронског потписа у складу са међународним стандардима и препорукама.

Доношењем овог правилника омогућава се примјена Закона о електронском потпису, те стварају услови да са радом почне Канцеларија за надзор и акредитацију.

Савјет министара БиХ утврдио је и упутиће Предсједништву БиХ Приједлог програма образовне и културне сарадње Министарства цивилних послова БиХ и Министарства људских ресурса Мађарске за период 2017-2019. година.

Према Програму, Мађарска нуди годишње стипендије за 50 студената из БиХ да наставе студије у Мађарској на мађарском или енглеском језику, и то 20 стипендија у области пољопривреде и природних наука, 20 стипендија у области инжењерства и економије и пет стипендија за једноциклусне студије у области медицине за пуне додипломске или постдипломске студијске програме.

Мађарска нуди пет стипендија за пуне докторске студије на енглеском језику у било којој области од интереса.

Осим бесплатних студија, Мађарска ће студентима из БиХ обезбиједити смјештај у универзитетским кампусима и студентским домовима, здравствено осигурање и мјесечну стипендију.

У складу са овим програмом БиХ нуди могућност мађарским студентима да наставе студије на неком од универзитета у БиХ на начин и под условима предвиђеним у оквиру Централноевропског програма размјене за универзитетске студије.