latinica  ћирилица
25/01/2017 |  15:09 | Аутор: РТРС

Савјет министара БиХ: Припрема одговора на питања из Упитника приоритетни задатак

Савјет министара БиХ препоручио је данас ентитетским, кантоналним и Влади Брчко дистрикта да задуже своје институције да им припрема одговора на питања из Упитника Европске комисије буде приоритетни задатак, да се придржавају предложених рокова и да обезбиједе пуну сарадњу са Дирекцијом за европске интеграције БиХ.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Исто ово је затражено и од институција Савјета министара БиХ, које су, осим тога, задужене да се приликом припреме одговора придржавају "Смјерница за израду одговора на питања из Упитника Европске комисије за припрему мишљења о захтјеву за чланство", а препорука за то је дата и владама ентитета, кантона и Брчко дистрикта.

Дирекција за европске интеграције БиХ задужена је да организује процес превођења одговора на енглески језик на питања из Упитника Европске комисије.

Истовремено су институције Савјета министара БиХ задужене, а владама ентитета, Брчко дистрикта и кантона препоручено је да задуже своје институције да на енглески језик преведу законе и позаконске акте и друге документе из своје надлежности који ће бити достављани уз одговоре на Упитник Европске комисије.

Дирекција за европске интеграције БиХ задужена је да редовно информише јавност о току припрема одговора на питања из Упитника Европске комисије.

Институције у БиХ требале би да до 31. јануара припреме одговоре на Упитник Европске комисије, а до краја фебруара радне групе ће технички финализовати и потврдити одговоре БиХ.

Ови закључци проистекли су из данас усвојене информације о "Приједлогу рокова за припрему одговора на питања из Упитника Европске комисије", те о досадашњим активностима на припреми одговора, коју је припремила Дирекција за европске интеграције БиХ.

Савјет министара БиХ донио је одлуку о управљању тарифним квотама утврђеним Протоколом уз Споразум о стабилизацији и придруживању између Европских заједница и њихових држава чланица, с једне стране, и БиХ, с друге стране, како би се узело у обзир приступање Хрватске ЕУ.

Овом одлуком уређују су начин и критеријуми расподјеле тарифних квота приликом увоза одређених производа у оквиру одобрене бесцаринске квоте, побољшава транспарентност и онемогућавају злоупотребе у њиховом кориштењу.

Доношењем одлуке стварају се услови да се путем јавног позива равномјерно и рационално распореде квоте које ће бити кориштене с циљем развоја пословања и повећања запослености.

Новина је да корисници квота не могу бити дужни Управи за индиректно опорезивање БиХ и пореским управама ентитета.

Потпуна расподјела тарифних квота по овој одлуци требало би да започне почетком јула, до када ће Министарство спољне трговине и економских односа БиХ и Управа за индиректно опорезивање БиХ створити услове и омогућити увозницима да се припреме.

До тада ће у прелазном периоду трећина квота бити издавана по хронолошком редосљеду датума прихватања пријаве за стављање робе у слободни промет.

Савјет министара БиХ донио је одлуку о измјени тарифе административних такси усклађену са новим прописима у поступцима са странцима, који су прописали додатне поступке које Служба за послове са странцима проводи по захтјевима страних држављана.

Измјенама одлуке прописане су таксе у поступцима са странцима које се крећу од 10 КМ, колико износи такса за пријаву боравишта у Служби за послове са странцима и полицији до 200 КМ, колико ће странац плаћати за издавање одобрења сталног боравка или за укидање/скраћење периода забране уласка и боравка у БиХ.

Од таксе за издавање одобрења привременог боравка и/или за издавање путног листа за странца ослобођене су жртве организованог криминала, односно трговине људима које имају одобрен привремени боравак из хуманитарних разлога у БиХ или странци којима је одобрен избјеглички статус или хуманитарни боравак.

Савјет министара БиХ донио је одлуку о додјели грант средстава "Смјештај и правна помоћ за странце жртве трговине људима" за 2016. годину и одлуку о додјели грант средстава "Правна помоћ лицима смјештеним у Имиграционом центру" за 2016. годину.

За три невладине организације, у складу са одлуком о додјели грант средстава "Смјештај и правна помоћ за странце жртве трговине људима", додјељује се укупно 22.120 КМ, а након расписаног јавног позива и извјештаја невладиних организација о броју странаца жртава трговине људима смјештеним у сигурне куће и пруженој правној помоћи у 2016. години.

Одлуком о додјели грант средстава "Правна помоћ лицима смјештеним у Имиграционом центру" из буџета Министарства безбједности БиХ додјељује се 17.400 КМ невладиној организацији "Ваша права БиХ", а након расписаног јавног позива и потписаног протокола о сарадњи.

Савјет министара БиХ реализовао је 539 од укупно донесена 602 закључка у периоду од јануара до краја септембра 2016. године, а 63 закључка нису реализована.

"Практично је реализовано око 90 одсто закључака", наводи се у Прегледу реализације закључака Генералног секретаријата Савјета министара БиХ за период од 1. јануара до 30. септембра 2016. године, који је размотрен на сједници.

Задужена су министарства и друге институције које нису у цијелости реализовале закључке Савјета министара БиХ да их без даљег одгађања у цијелости проведу, те да убрзају активности на реализацији закључака који захтијевају дужи временски период или сарадњу са другим институцијама.

Извор: Срна