latinica  ћирилица
25/01/2017 |  15:24 ⇒ 18:46 | Аутор: РТРС

Још једно лице кажњено због сукоба интереса

Комисија за одлучивање о сукобу интереса у институцијама БиХ данас је у Сарајеву одлучила да казни Анкицу Гудељевић, савјетника замјеника министра иностраних послова БиХ, за коју је провјерама утврђено да је прекршила Закон о сукобу интереса.
Сарајево - Парламент БиХ - Фото: РТРС
Сарајево - Парламент БиХФото: РТРС

Одлуку о покретању поступка против Гудељевићеве Комисија је донијела 7. децембра, након чега су извршене провјере којима је утврђено да је од 20. априла 2015. до 13. децембра прошле године била у сукобу интереса с обзиром да је њен супруг у том периоду био директор Јавног предузећа "Лука Брчко".

Гудељевићевој је изречена казна обуставе десет одсто нето плате за три мјесеца, а за минималну санкцију Комисија се одлучила јер је у току поступка њен супруг поднио оставку, чиме је отклоњен сукоб интереса.

Комисија је на прошлој сједници донијела одлуке о санкционисању предсједавајућег Независног одбора као независног тијела полицијске структуре БиХ Жике Крунића и члана Независног одбора Мирослава Шкорића за које је утврђено да су истовремено обављали функције неспојиве са овим.

Крунић је поднио оставку на мјесто предсједавајућег Независног одбора, коју је крајем децембра усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, а Срна сазнаје да је у међувремену и Шкорић поднио оставку на мјесто члана Одбора.

За Шкорића је утврђено да је истовремено обављао функцију члана Независног одбора и члана Надзорног одбора Акционарског друштва "Водовод и канализација" у Бијељини, чиме је прекршио одредбе Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ.

Комисија је донијела закључак да се званичницима који нису доставили финансијски извјештај упути допис са роком до када то треба да ураде.

Како је речено, од 400 званичника у бази Комисије, њих 330 доставили су извјештај. Међу 70 оних који то нису урадили налазе се 52 изабрана званичника, 14 савјетника и четири носиоца извршне функције.

Извор: СРНА