latinica  ћирилица
25/01/2017 |  15:44 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

СО Лакташи о изградњи канала Врбас - Осорна (ВИДЕО)

Током ове године у општини Лакташи требали би да почне изградња спојног канала Врбас-Осорна, који представља прву етапу реализације пројекта наводњавања 20.000 хектара обрадивих површина Лијевче поља у овој и сусједној општини Градишка.
СО Лакташи - Фото: РТРС
СО ЛакташиФото: РТРС

О овом пројекту као и новом кредитном задужењу расправљано је на сједници Скупштине општине.

За изградњу 8,3 километра спојног канала од водозахвата на Врбасу до Махољанске ријеке у наредне двије године Влада Српске инвестираће 25 милиона марака. Са идејом наводњавања из Врбаса 3165 хектара ораница у општини, сагласна и локална власт и опозиција.

- Надамо се да ћемо и ми, односно пољоприввредници у општини Лакташи кренути једном модернијом технологијом као што се ради у развијеним земљама и да ћемо имати више површина за наводњавање, каже Борислав Спасовевић, предсједник Скупштине општине Лакташи.



- Мислим да је то врло интересантан пројекат и користан и ми према томе из СДС-а у пракси подржавамо све оно што је од користи за наше грађане, каже Стаменко Поповић (СДС).

Потпуна сагласност изостала је о новом кредитном задужењу општине од 4.000.000 марака за реструктурирање дуга по основу обвезница за изградњу спортске дворане.

- Три милиона би било искориштено за откуп тих дионица а милион би био утрошен за покривање дефицита односно за плаћање већ створених обавеза и за поправљање ликвидности општине Лакташи, нагласио је Ранко Карапетровић, начелник општине Лакташи.

Скупштина је усвојила и програме кориштења средстава од водопривредних и концесионих накнада као и Програм коришћења средстава за финасирање заштите од пожара.