latinica  ћирилица
25/01/2017 |  16:58 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Говедарица: Коалиција стабилна

Лидер СДС-а Вукота Говедарица изјавио је у Сарајеву након данашњег састанка странака које чине власт на нивоу БиХ да је коалиција стабилна.

Говедарица је истакао значај недавне посјете делегације Савјета министара БиХ Србији, наводећи да је тиме направљен искорак, те да би на исти начин требало поправити једним дијелом нарушене односе и са Хрватском.

Наводећи да је током данашњег састанка било ријечи и о Закону о акцизама, Говедарица је рекао да Савјет министара БиХ није одговоран за проблеме на релацији Република Српска - Федерација БиХ, који треба да буду дефинисани када је у питању Управа за индиректно опорезивање.

Говедарица је изразио наду да ће ускоро министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда отпутовати у Москву да би се ријешило питање клириншког дуга.

"Министар Беванда би ускоро требало да отпутује у Москву да потпише уговор, како би кренула исплата транше која је дефинисана када је у питању БиХ", рекао је Говедарица, истичући да би тим средствима требало финансирати пројекат граничног прелаза на подручју Братунца.

Он је навео да се на данашњем састанку није специфично разговарало о раду министара у Савјету министара БиХ, додајући да он сматра да је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић заслужио одличну оцјену, те да је министар безбједности БиХ Драган Мектић урадио доста посла када је ријеч о борби против криминала, али да је заказало Тужилаштво БиХ.

Говедарица је рекао да није упознат о тексту приједлога СНСД-а и ХДЗ-а БиХ који се тиче закона о Уставном суду БиХ, те подсјетио да ранији приједлог СДС-а и СНСД-а по истом питању није прошао.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић је рекао да је предложио радни документ декларације о европском путу БиХ који би требало да представља "допринос смиривању страсти и спуштању тензија у земљи".

"Овај приједлог је добро дочекан од свих партнера. Видјећемо хоће ли бити спремности да се он потпише, како се не бисмо више бавили прошлошћу", рекао је Бореновић.

Бореновић је рекао да је током састанка поново потврђено опредјељење у вези са протеклог састанка које се односи на Правилник о лијековима, те измјенама и допунама Закона о ПДВ-у, који има за циљ побољшање услова пословним субјектима у земљи.

Према његовим ријечима, ПДП тражи да Уставни суд Бих доноси одлуке консензусом и да у њему буду домаће судије.

Након састанка, новинарима се нису обраћали лидери странака из Федерације БиХ.

Састанку су присуствовали и лидери СДА Бакир Изетбеговић, ХДЗ-а Драган Човић, СББ-а Фахрудин Радончић и НДП-а Драган Чавић.

На састанак су дошли и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић /СДА/ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда /ХДЗ/.

Ријеч је о редовном састанку који је заказао предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Извор: Срна