latinica  ћирилица
25/01/2017 |  17:20 ⇒ 18:56 | Аутор: РТРС

У региону заједнички на спречавању болести "плавог језика"

Министри пољопривреде и руралног развоја земаља југоисточне Европе и представници националних тијела задужених за здравље животиња данас су у Подгорици разговарали о тренутној ситуацији и епидемији болести "плави језик" у региону, те изразили приврженост заједничкој акцији и дјеловању у спречавању ширења ове болести.
Болест оваца "плави језик" - Фото: РТРС
Болест оваца "плави језик"Фото: РТРС

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске саопштено је да су учесници састанка изразили забринутост због све чешћих епидемија, те нагласили значај заједничких политика и јаче међусобне комуникације у случају појаве болести на ширем подручју.

"Велики значај има и свеобухватна подршка коју добијамо од Европске комисије и кроз билатералну сарадњу и потребу за даљом подршком у сузбијању плавог језика у виду обука стручног кадра земаља региона, одржавањем радионица за пољопривредне произвођаче и пружања услуга анализа у референтним лабораторијама", наводи се у саопштењу.

Учесници састанка сматрају да би Европска комисија требало да предложи модел подршке за адекватне мјере на превенцији и сузбијању болести плавог језика и других заразних болести животиња, од којих пријети опасност региону.

"Предлажемо да се упути писмо у име свих земаља учесница релевантним тијелима Комисије у коме се тражи пружање финансијске подршке или оснивање фонда за хитне случајеве како би се правовремено реаговало у овим и сличним ситуацијама", наводи се у саопштењу.

Учесници састанка су изразили очекивање да размјена информација између земаља региона, Европске комисије и Европске агенције за безбједност хране /ЕФСА/ по овом питању буде константна како би своје политике и мјере могли прилагодити политикама ЕУ.

Из ресорног министарства су напоменули да је састанак организован под окриљем заједничких напора Министарства пољопривреде и руралног развоја Црне Горе и Сталне радне групе за регионални рурални развој, како би сагледали ситуацију у вези са здравственим стањем животиња, искуством са болестима са нагласком на болест "плави језик", те пронашли адекватан одговор како би се мјерама превенције смањиле штете које настају као резултат епидемија.

Министри пољопривреде, шефови делегација и представници националних тијела задужених за здравље животиња, сагласни су да је организовање оваквих састанака, кроз платформу коју нуди Стална радна група за регионални рурални развој, добар механизам сарадње ка остварењу заједничких циљева.

Састанку су присуствовали и помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Радмила Чојо и главни ветеринарски инспектор Српске Љиљана Гојић.

Извор: Срна