latinica  ћирилица
25/01/2017 |  17:31 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

Одржана Светосавска академија у Угљевику (ВИДЕО)

Дјела Светог Саве -великог српског просветитеља и првог српског архиепископа остају до данашњег дана и указују нам да морамо ићи путем Светосавља, истакнуто је на Светосавској академији која је, у организацији СПЦ и Светосавске омладинске заједнице, одржана у Угљевику.
Угљевик - Светосавска академија - Фото: РТРС
Угљевик - Светосавска академијаФото: РТРС

Ова манифестација већ десет година окупља младе.
Дух Светог Саве водиља је младима који бесједом, драмским игроказима, рециталима и пјесмом указују на значај уједињења српског народа и његовом враћању правим вриједностима и вјери . Свети Сава утемељио је пут који води ка спасењу, а то је Христов пут.

Своја осјећања млади су преточили у ријечи. Немања Симикић бесједио је о отаџбини.

- Мислим да је вриједна да је поменемо сваки дан и у свакој прилици, а нарочито у овој кад треба да ширимо ријеч мира, ријеч слоге и вјере , јер је Свети Сава рекао да само слога Србина спасава, кажће Немања.

 Светосавска академија годинама окупља ученике, чланове КУД-а "Рудар" и Оркестра хармоника. У програм су учествовали и средњошколци који немају вјеронауку у школама.

Светосавске свечаности преносе поруке Светог Саве -великог ствараоца, градитеља школа, цркава, законика, наше вјере.

У оквиру светосавских свечаности чланице Кола српских сестара "Света Марија Магдалина" из Угљевика, у Галерији Центра за културу организовале су изложбу домаће радиности која ће бити отворена до 28 јануара.