latinica  ћирилица
25/01/2017 |  18:23 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Коалиција на државном нивоу стабилна, тврде српски представници (ВИДЕО)

Док делегације СНСД-а и ХДЗ-а најављују сутра састанак у Бањалуци , на ком би требало да буде разговарано и о Приједлогу закона о Уставном суду БиХ, коалиција на нивоу БиХ данас није разговарала о томе.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

Предсједници СДС-а и ПДП-а Вукота Говедарица и Бранислав Бореновић, изјавили су да ће се њихове странке о томе изјаснити кад приједлог буде званично представљен.

Предсједавајући Предсједништва Младен Иванић понавља да је против страних судија, али не вјерује да ће приједлог добити подршку у БХ парламенту.

Након састанка чланова Предсједништва са лидерима странака које чине власт на нивоу БиХ, српски представници кажу да је коалиција стабилна, али да је политичка ситуација у БиХ озбиљна, и да би могла да буде погоршана, буде ли затражена ревизија тужбе БиХ за геноцид, против Србије.

Најављени приједлог Закон о Уставном суду БиХ није био на дневном реду лидера парламентарне већине, али је ипак разговарано о посљедицама које производе његове одлуке.

- Какав је то Суд који каже да је уставно или да је у реду да Клуб Срба не буде попуњен.све је тиме речено,каже Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва БиХ.

Српски политичари сагласни су да је вријеме да Уставни суд БиХ напусте стране судије.

Очекују да виде садржај СНСД-овог и ХДЗ-овг приједлога Закона, који у суштини то и предвиђа. До тада су партнерима из Федерације на усвајање понудили Декларацију о будућности БиХ, којом би се сви у БиХ обавезали да одустају од тужби које компликују међусобне односе.

- То је Декларација да нема више тужби и апелација, поручује Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица тврди да је коалиција на нивоу БиХ стабилна и да неће тражити смјену СДС-ових министара.

Одговорност за неусвајање Закона о акцизама пребацио је на ентитетске владе, а без одговора је зашто није усвоје Закон о лијековима.

Говедарица као да није био на истом састанку са Младеном Иванићем. Наиме предсједавјући Предсједништва изнио је алармантну оцјену политичке ситуацију у БиХ која није ни близу охрабрујуће. Иванић каже да је једино добро што је отворено разговарано, али да састанак лидера није донио никакве помаке.

- Има пуно изазова који могу да нас врате уназад.Једна од њих је и најава да ће бошњачка страна покушати да искористи улогу агента и покренути тужбу или ревизију тужбе против Србије.То ће нас вратити уназад јер нема српског политичара који није на суду и не сдаје изјаве, напомиње Иванић.

Иванић је потврдио да ће предсједник Србије Томислав Николић у фебруару доћи у званичну посјету БиХ и да ће то бити конструктивна посјета. Симптоматично је да су након састанка Бакир Изетбеговић,Драган Човић и Фахрудин Радончић избјегли новинаре чиме су све приче о стабилности коалиције доведене у питање.