latinica  ћирилица
25/01/2017 |  18:24 | Аутор: РТРС

Филиповић: Мандић на ТВ "Елта" изнио чињенице о страдању Срба

Предсједник Удружења породица погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац Радојка Филиповић изјавила је данас у Суду БиХ да је 80 одсто злочина над Србима на подручју Братунца, Скелана и Кравице почињено 1992. и 1993. године, те да се још увијек велики број убијених воде као нестали.
Радојка Филиповић - Фото: СРНА
Радојка ФилиповићФото: СРНА

У наставку суђења предсједнику Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије Милану Мандићу и новинарима телевизије "Елта", који су оптужени за изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости, Филиповићева је навела да је Мандић у емисији "У сред сриједе" ТВ "Елта" изнио чињенице о страдању Срба у том периоду.

Она је навела да је 14. децембра 1992. године у селу Бјеловац, гдје је живјела, током напада такозване Армије БиХ изгубила супруга и више чланова уже породице, те да породице настрадалих у овом нападу годинама чекају да Тужилаштво БиХ процесуира починиоце овог страшног злочина.

"Милана Мандића знам од краја 2006. године, од када се бавим овим послом. За његов интерјву сам сазнала тек када је подигнута оптужница против њега, а снимак емисије, у којој се говорило о процесуирању ратних злочина, раду Суда и Тужилаштва БиХ и тражењу несталих, гледала сам накнадно", рекла је Филиповићева.

Она је потврдила да су она и Мандић учествовали на бројним састанцима у организацији ОЕБС-а, којима су присуствовала и бошњачка удружења која су увијек минимизирала злочине почињене над Србима, због чега је стекла утисак да управо они диктирају рад Тужилаштва БиХ.

"Мандић је један од ријетких који је свим срцем кренуо у овај посао. Био је активан и много толерантнији од осталих у Савјетодавном одбору Института за нестала лица БиХ чији је члан. Код њега никада нисам примијетила дискриминацију према другим народима", додала је Филиповићева.

Она је рекла да Мандићева изјава коју је дао ТВ "Елта" код ње није изазвала расну, националну и вјерску нетрпељивост.

Свједок Милка Ковачић, из Удружења Савеза несталих лица Републике Српске, рекла је да је њен супруг Божидар 1992. године заробљен и одведен у Поточаре, гдје је и убијен.

"Током 1992. и 1993. године у Подрињу је страдало много жена, дјеце и стараца, које муслиманска војска није штедила. Милан Мандић је на ТВ Елта износио тачне чињенице, а његова изјава, и поред мог губитка, у мени није изазвала мржњу и нетрпељивост према другим народима", изјавила је Ковачићева.

Она је додала да на састанцима са бошњачким удружењима несталих и на реализацији пројекта "Изградња мира" српске породице никога нису вријеђале, за разлику од Бошњака који су то чинили и називали их "четницима".

"Ми смо за њих увијек криви, а нама је стало да све породице нађу своје нестале", рекла је Ковачићева.

Она је нагласила да Мандић никада није позивао на освету, те да је 2010. положио вијенац у Поточарима, што је она осудила.

"Била сам љута јер је ту, у пилићарнику, убијен мој супруг који је био просвјетни радник и годинама подизао дјецу без обзира на националност. Он је отишао и поклонио се тамошњим жртвама, а нити једно бошњачко удружење никада није посјетило неко српско гробље", изјавила је Ковачићева.

Након саслушања ових свједока, Мандићев бранилац Драгиша Јокић уложио је три сета материјалних доказа. Први сет доказа односи се на чињенице о страдању Мандићеве породице, други на чињенице којим су поједини свједоци и вјештак Тужилаштва покушали да докажу да је Мандић некооперативна особа и да ствара проблеме, а трећи на неке дијелове Мандићеве изјаве које се тичу догађања из 1992. и 1993. године на подручју Сребренице.

Кривичну пријаву против Мандића и ТВ "Елта" поднијели су представници бошњачких удружења из Сребренице.

Пријава је поднесена због Мандићеве изјаве од 19. фебруара 2014. године, када је у вези са јавним иступима Мунире Субашић и Хатиџе Мехмедовић, које представљају Удружење "Мајке Сребренице", између осталог, рекао да ће "њихове говоре стићи Божија правда".

"Божија правда у Сребреницу је стигла. О томе јавно говорим. Жесток ратни злочин почињен је 1992. и 1993. године у Сребреници, Скеланима, Поточарима, Кравици и Братунцу, а Божија правда је стигла 1995. године", изјавио је тада Мандић.

Суђење се наставља 8. фебруара.

Извор: СРНА