latinica  ћирилица
25/01/2017 |  18:43 ⇒ 18:45 | Аутор: РТРС

Чикаго броји мртве, Трамп пријети интервенцијом

Амерички предсједник Доналд Трамп је упозорио челнике Чикага да ће послати “федералце“ уколико не буду успјели да смање ниво криминалитета у граду.
Полиција у Чикагу - Фото: Getty Images
Полиција у ЧикагуФото: Getty Images

Највећи град државе Илиноис већ годинама важи за “ратну зону“, а у јавности се умјесто његовог имена често користи погрдни назив Чирак (Chiraq), чиме се алудира да у том граду има убистава и оружаних обрачуна као у Ираку.

“Ако град Чикаго не буде успио да спречи страшни покољ који се догађа, у 2017. години је било 228 пуцњава са 42 мртва што је повећање од 24 одсто у односу на прошлу годину, федералце ћу да пошаљем тамо“, написао је Трамп на Твитеру.

Ипак, он није тачно навео шта ће урадити, да ли ће спровести федерализацију локалне полиције, да ли ће послати јединице ФБИ или неке друге федералне агенције.

"Чикаго трибјун" је у понедјељак објавио фрапантан податак да је најмање 228 људи упуцано од почетка године у Чикагу, са најмање 42 смртна исхода.

Портпарол полиције у Чикагу Френк Ђанкамили је демантовао те информације, наводећи да су у јануару била 182 случаја пуцњаве, идентично као прошле године.

Чикашки медиј је, међутим, у одговору написао да је у јануару било око 50 убистава, највише у току једног мејсеца у посљедњих 16 година.

Са популацијом од око 2,7 милиона становника, у Чикагу се дешава више убистава него у било ком другом америчком граду.

Прошле године су убијена 762 човека, највише од 1996. године, а од тога је веома мали број случајева ријешен, најмање у цијелој Америци.

Раније овог мјесеца Трамп је навео да је у прошлој години била 4.331 жртва пуцања, са 762 убиства, као и да челни људи Чикага морају да траже федералну помоћ, уколико нису у стању да сами ријеше проблеме у свом граду.

Извор: Б92