latinica  ћирилица
25/01/2017 |  18:46 ⇒ 26/01/2017 | 09:23 | Аутор: РТРС

Најављено формирање радне групе за пројекат "Ауто-пут Сарајево-Београд" (ВИДЕО)

Владе Републике Српске и Федерације договориле су формирање радне групе за пројекат "Ауто-пут Сарајево-Београд".
Аутопут - Фото: РТРС
АутопутФото: РТРС

Инвеститор се још не зна, као ни тачна траса.

Оне које се помињу у транспортним стратегијама ентитета и оне на нивоу БиХ, могу се мијењати, зависно од захтјева инвеститора, потврдили су премијери.

Надлежност за инфраструктурне пројекте, формирањем радне групе за ауто-пут Сарајево-Београд, враћена је у законске оквире, након што је Денис Звиздић са Александром Вучићем, без знања ентитета, преговарао о том пројекту. Да не би дошло до празног хода прескакањем надлежности, данас су реаговали ентитетски премијери.

Логично би било да смо информисани, али зато смо данас и договорили формирање радне групе да предуприједимо све проблеме, истиче премијерка Српске Жељка Цвијановић.

У медијима се спекулисало о бар четири могуће трасе, међутим, премијери Српске и Федерације потврђују да се тачна траса још не зна.

"Замолили смо да ФБиХ преузме од Републике Српске методе утврђивања одређених закона, а сигурно је да ФБиХ може у радно-правном законодавству помоћи Српској", рекао је премијер ФБиХ Фадил Новалић.

Према његовим ријечима, Стратегијом транспорта БиХ предвиђена је конекција у Вишеграду за трасу ауто-пута Сарајево-Београд. Ако неко инвестира да иде преко Лознице, можемо се договорити, поручио је Новалић.

Након састанка Вучића и Звиздића, предсједник Српске, Милорад Додик, упозорио је да Савјет министара није надлежан да преговара о инфраструктурним пројектима на територији Републике Српске, због чега је такав начин објављивања пројеката, без сагласности ентитета – узалудан.

- Желим да кажем да су сви мостови на Дрини у нашој надлежности и да је изградња тога најављеног аутопута, о коме ми немамо још никакве информације, је добродошла јер 95% прелази преко РС и да РС у том погледу треба да одреди трасу и начин куда ће се то кретати, истакао је предсједник Српске.

Из Министарства саобраћаја Републике Српске на Оквирну стратегију транспорта БиХ почетком јануара поднијели су 47 замјерки – што суштинских, што формалних, које се тичу неконсултовања ресорног министарства Српске. На одговор из Сарајева још чекају.