latinica  ћирилица
25/01/2017 |  19:17 ⇒ 21:40 | Аутор: РТРС

За неколико мјесеци почињемо градити зид (ВИДЕО)

Предсједник САД Доналд Трамп потписао је данас одлуке о градњи зида дуж америчке границе са Мексиком и ускраћивању средстава за градове који штите илегалне имигранте.
Доналд Трамп - Фото: Screenshot/YouTube
Доналд ТрампФото: Screenshot/YouTube

Трамп је најавио ове директиве у оквиру своје политике за сузбијање илегалне имиграције и јачања националне безбједности. Он је потписао два извршна наређења у Министарству за државну безбједност.

Једно се односи на градњу зида дужине 3.200 километара на америчко-мексичкој граници, а друго на ускраћивање федералног новца америчким државама и градовима који пружају уточиште илегелним имигрантима.

У таквим градовима, попут Сан Франциска, на власти су демократе које често одбијају да сарађују са федералним властима када је ријеч о акцијама против илегелних имиграната.

"Амерички народ више неће морати да буде приморан да субвенционише занемаривање наших закона", изјавио је портпарол Бијеле куће Шон Спајсер.

Трамп је претходно у интервјуу Еј-Би-Сију рекао да ће градња зида почети у наредних неколико мјесеци, а да планирање тог посла почиње одмах.

Он је рекао да ће Мексико платити "100 одсто" реализацију тог пројекта, а мексички званичници раније су изјавили да неће платити изградњу зида.

Спајсер је на конференцији за новинаре описао зид као "велику физичку препреку на јужној граници".

Изградња зида дужине преко 3.000 километара је један од кључних приједлога које је Трамп представио током предизборне кампање.

Он је процијенио да ће реализација овог пројекта коштати око осам милијарди долара.

Извор: Срна