latinica  ћирилица
25/01/2017 |  19:19 | Аутор: РТРС

Агрокору пријети банкрот?

Ивица Тодорић - Фото: Pixsell
Ивица ТодорићФото: Pixsell

Хрватска компанија Агрокор је недавно отказала синдицирани кредит са доспијећем половином 2019. године у који су биле укључене банке БДП Парибас, Кредит Суис, Голдман Сакс и ЈП Морган.

Та вијест изазвала је панику међу улагачима и велики пад обвезница Агрокора на иностраним тржиштима. Кредит је био дио ширег програма финансирања у којем је осигурано продуљење доспијећа краткорочног дуга у износу од 500 милииона евра за двије до три године.

Агенција Модис је прије двије седмице Агрокору срушила кредитни рејтинг са Б2 на Б3, а као главни разлози спомињали су се слабији оперативни резултати и висок дуг.

Осим тога, неслужбене информације кажу да су крајем прошле године у неким Агрокоровим компанијама касниле плате, што су из управе касније демантовали.

Дуг компаније по кредитима крајем трећег квартала износио је 25,5 милијарди куна, док је међу краткорочним обвезама најзначајнији дуг према добављачима који је тада износио 16,1 милијарду куна.

Агрокорове обвезнице од објаве вијести о одустајању од кредита су у слободном паду.

Њихова обвезница са доспијећем 2019. године у неколико дана пала је за око 15 одсто. Истовремено, принос се попео на око 16 одсто.

Такво "дивљање" приноса, односно пад цијена могло се видјети на грчким државним обвезницама у вријеме преговора о репрограму кредита, када су били на рубу банкрота.

Из Агрокора кажу да су одустали од кредита, јер нису били задовољни условима и да немају потребу за додатним финансирањем.

Извор: Индекс