latinica  ћирилица
25/01/2017 |  21:14 ⇒ 21:36 | Аутор: РТРС

Предсједник Каталоније поновио: Референдум о независности у септембру (ВИДЕО)

Предсједник каталонске Владе Карлес Пуђдемон поновио је, у Европском парламенту, да ће Каталонија у септембру одржати референдум о независности. Од Европе је затражио да се укључи у рјешавање каталонског питања, и поштује демократске принципе, на којима је заснована.
Присталице отцјепљења Каталоније - Фото: АП
Присталице отцјепљења КаталонијеФото: АП

Конференција у Европском парламенту одржана је на иницијативу предсједника каталонске Владе, а без одобрења централне Владе у Мадриду. Каталонци се надају независности мирним путем и поручују да су наоружани једино демокартским правом.

Каталонци не одустају од независности, без обзира на став шпанске Владе и забрану Уставног суда о одржавању референдума.

Поновио је то у Европском парламенту предсједник Владе у Барселони, Карлес Пуђдемон. Шпанског премијера Маријана Рахоја оптужио је за несарадњу и политизацију Уставног суда. Влада у Мадриду свему каже „не“ и прогони оне који мисле другачије, тврди Пуђдемон. Због тога, Европа, мора да се укључи у рјешавање проблема.

Резултати избора из 2015. године показује да већина Каталонаца жели самосталну државу. Та нова држава жели да остане у Европској унији и буде дио еврозоне, тврди Пуђдемон.

Премијер Маријано Рахој каталонске лидере позвао је да одустану од радикализма и екстремизма.

- Највећи изазов са којим се Шпанци суочавају јесте пријетња суверенитету наше земље. Нажалост, о томе сам често говорио посљедњих година, а и данас ћу рећи исто. У Шпанији ће се поштовати закон, а тиме ће се и поштовати воља Шпанаца, каже Рахој.

Стручњак за међународно право на Факултету политичких наука у Бањалуци, Матеј Савић тврди да је пракса показала да се Европска уније неће непосредно мијешати у унутрашња питања земаља чланица.

- Мислим да ће Европска унија заузети став, говоримо прије свега на нивоу комунитарних органа, да је то унутрашње питање Шпаније, с тим да постоји могућност расправе, односно актуелизовања тог питања у Европском парламенту, истиче Савић.

Референдум се, према шпанском уставу, може одржати на територији читаве земље, а никако само на територији једне аутономне покрајине.