latinica  ћирилица
25/01/2017 |  22:08 ⇒ 22:50 | Аутор: РТРС

Николић: Надамо се промјени става Португала о Косову

Предсједник Србије Томислав Николић се нада да ће Португал промијенити свој став у погледу чланства привремених институција Приштине у УНЕСКО.
Томислав Николић - Фото: РТРС
Томислав НиколићФото: РТРС

Николић је истакао да нема разлога да приштинска администрација добије српску баштину на управљање.

"Надамо се, и о томе сам разговарао са португалским министром културе, да можемо да очекујемо промјену њиховог става у погледу чланства привремених институција Приштине у УНЕСКО, пошто ни он, а ни ја не видимо разлога зашто би српску баштину добила на управљање, чување, или већ за шта приштинска администрација", рекао је Николић током данашње посјете Португалу.

Он је навео да је Португал признао независност КиМ, а признале су је и многе друге пријатељске земље са којима Србија и даље сарађује.

"Ми смо договорили, прије овога су се предсједници влада срели у Давосу и договорили смо убрзану размјену посјета, долазак привредника из Португала, нашу презентацију могућности онога што им нудимо, тржишта које им нудимо, повољности које им влада даје за инвестирање. Ја мислим да ће сада то све ићи јако брже. Пријатељство које они осјећају према нама је толико да је Српска православна црква у част посјете добила на коришћење њихову цркву која је под заштитом УНЕСКО", рекао је Николић.

Навео је и да иако су португалске "љевица" и "десница" подијељене, осјећају исто према Србији.

"То је Србија заслужила јер се никада није огријешила о Португал", рекао је Николић.

Томислав Николић поклонио је Националном музеју античке умјетности у Лисабону фототипско издање хиландарског рукописа "Душановог законика" у кожном повезу, са оковима и дрвену кутију која је у средњем вијеку служила као сто за писање.
Николић је музеју поклонио и позлаћену реплику Стројимировог печата из друге половине 9. вијека, чији се оригинал чува у Историјском музеју Србије, саопштила је Прес-служба предсједника Србије.

Предсједник Србије предао је поклоне португалском министру културе Луису Филипу Кастру Мендесу и директору музеја.

У саопштењу се наводи да су у Националном музеју античке умјетности, поводом Николићеве посјете изложене копије римских шљемова из 4. вијека са локалитета Беркасово и Јарак који се чувају у Музеју Војводине.

Извор: Танјуг