latinica  ћирилица
27/01/2017 |  16:49 ⇒ 28/01/2017 | 11:37 | Аутор: РТРС

БиХ нема нове доказе, Србија сумња да ће Сарајево покренути нову тужбу (ВИДЕО)

СДА је одбацила закључке са јучерашњег састанка предсједника СНСД-а и ХДЗ-а, Милорада Додика и Драгана Човића.

Поручили су да је неприхватљиво да се праве "договори о питањима за која, како кажу, не постоји ни минимум консензуса, а још мање неопходна парламентарна већина."

С друге стране, ову странку непостојање консензуса не спријечава да покрене питање нове тужбе БиХ против Србије. Некадашњи заступник Србије Тибор Варади не вјерује да ће БиХ обновити тужбу за геноцид јер званично Сарајево нема нових доказа.

Истовремено, српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић оспорио је легитимитет Сакиба Софтића који се представља као агент БиХ пред Међународном судом правде у Хагу.

Сакиб Софтић лажно се представља као агент БиХ пред Међународним судом правде у Хагу јер нема легитимитет српског члана Предсједништва БиХ нити су за њега предвиђена средства у буџету за ову годину.

- Не знам како неко може представљати Предсједништво, а нема његов легитимитет, ово је нови случај, мислим да се подилази амбијенту који се креира у Сарајеву и да ће људи на томе лијепо зарадити који тај амбијент а да неће ништа постићи, напомиње Иванић.

Ко финансира и чије налоге проводи Сакиб Софтић из заједничке прес службе Предсједништва БиХ нисмо добили одговор. С обзиром на то да Бакир Изетбеговић није и не може бити страна у међународном парничном поступку јасно је да је најављена ревизија тужбе против Србије коју би у име БиХ покренуо самозвани агент Сакиб Софтић правно ништавна.

- Ревизија се сматра новим поступком. Значи, потребна је сагласност у Предсједништву БиХ као и за покретање потпуно новог поступка. Ствар Међународног суда правде је да процени да ли се захтев за ревизију може сматрати одлуком БиХ, каже Тибор Варади, заступник Србије пред Међународним судом правде у Хагу.

- Подвлачим господин Софтић не може имати овлаштење без одлуке Предсједништва БиХ,одлука мора бити одлука бити у складу са праксом Предсједништва БиХ, поручио је Крстан Симић, правни експерт и бивши судија Уставног суда БиХ.

Деценију и по Сакиб Софтић представља се као агент БиХ пред Међународним судом правде. Бивши члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Живко Радишић каже да му није јасно како јер је својевремено био против Софтићевог именовања.

- Ја сам покренуо процедуру пред Народном скупштином Републике Српске проглашавајући то десктруктивним по интерс српског народа,тако је то исало неком странпутицом и свако је гледао свој интерес уистину то никада није био званичан став БиХ,тако да ме изненађује шта се то дешава, истиче Радишић.

Пресудом Међународног суда правде у Хагу из 2007-ме остављена је могућност да БиХ покрене ревизију тужбе, рок истиче крајем фебруара ове године. Кључно питање је да ли Сарајево тачније бошњачки лидер Бакир Изетбеговић има нове чињенице о наводној геноцидној намјери Србије. Пресуде у предмету Момчило Перишић, Станишић и Симатовић те неправоснажна пресуда Радовану Караџићу иду у корист Србије, а не поновног покретања тужбе.

- Не видим ниједан нови разлог сем да се и овако крхи односи у БиХ драматично погоршају, додао је Симић.

Заиста и сама најава покретање тужбе против Србије пред истек рока и само пар дана након пружене руке у Београду не може се тумачити другачије него као лицемјерје Бакира Изетрбеговића који то ради како био поправио пољуљани рејтинг код Бошњака.