latinica  ћирилица
29/01/2017 |  11:19 ⇒ 13:53 | Аутор: РТРС

Усложњена ситуација у Србији и земљама балканске руте

Радош Ђуровић из Центра за помоћ тражиоцима азила оцијенио је да је једна од првих одлука новог америчког предсједника Доналда Трампа да привремено забрани улазак муслиманских избјеглица, од стране појединих европских лидера схваћена као вјетар у леђа њиховој антимиграционој политици, што усложњава ситуацију у Србији и другим земљама на балканској рути.

- Забрана уласка муслиманских избјеглица у САД је на неки начин подстицај за антиизбјегличке ставове који су се и раније јављали, прије Трампа. С друге стране, ако Америка, која је на неки начин заштитник избјеглица и миграната, крене овим путем, јасно је да други могу да се позову на овакав примјер - објашњава Ђуровић.

Он је за РТС истакао да се мигранти у Србији задржавају најмање неколико мјесеци и да због тога "криза постаје хронична".

Према његовој оцјени, од земаља на "балканској рути" у најтежој ситуацији су Србија, Грчка и Хрватска.

- САД може да се понаша овако пошто су океанима раздвојене од других. Тешка је позиција Србије. Она није чланица ЕУ, нема једнако право гласа као друге чланице. На југу земље се тешко спроводи споразум са Македонијом, тешко се контролишу мигранти и то су разлози за страх. Улази већи број избјеглица него што излази - указао је Ђуровић.

Он је истакао да је већ недјељама температура ваздуха у Србији у великом минусу, а да су поједини мигранти и даље на улицама.

- Још нема довољно мјеста за све. Примјер Обреновца - центар је попуњен одмах, није било довољно аутобуса за превоз. Недостаје нам мјеста, систем расподјеле и превоза тих људи није ефикасан. Позивам новинаре да кроз истраживачко новинарство покажу шта се догађа на терену - рекао је Ђуровић.

Он каже да је процјена Центра за помоћ тражиоцима азила да се 7.000 миграната налази у Србији, а да мјеста има за 6.000.

Упозорио је да капацитети морају да буду повећани како би се предуприједиле негативне посљедице.

- Држава не жели да буде тампон зона и зато не повећава капацитете. Важно је да контролишемо мигранте док су код нас, а самим тим и наше грађане - каже Ђуровић.

Извор: РТС