latinica  ћирилица
30/01/2017 |  16:11 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Требиње: Проблеми са оборинском канализацијом (ВИДЕО)

Мрежа оборинске канализације у појединим насељима у Требињу слабо се одржава.
Оборинска канализација - Фото: РТРС
Оборинска канализацијаФото: РТРС

Неочишћени решеткасти одводи, наталожени отпад у сливницима, стварају проблем, јер након кише вода не отиче, већ се задржава на улицама.

Додатни проблем је што у неким насељима одводне мреже уопште нема.

Надлежни најављују изградњу два нова колекторска система, који ће ријешти бар дио проблема.

За мјештане требињског насеља Хрупјела и слаба киша зна направити проблеме, а од обилних падавина на улицама имају мала језера, јер вода због запушених сливника не отиче.

И у другим дијеловима града проблеми са лошим одржавањем мреже оборинске канализације. Осим замјерки на малоборјне акције чишћења оборинских система у току године, грађани се буне због тога што уопште немају сливнике и колекотре за оборинске воде.

У надлежним градским одјељењима истичу да се за послове одржавања система оборниске канализације ангажује Комунално за шта се на годишњем нивоу издавајају средства из буџета.

- Велико чишћење система проводи се два пута годишње, продувавају се постојећи колекотри, чисте решеткасти одводи, уопштено цијели систем, али средства су ограничена буџетом. Било би добро да се још једном уради велико чишћење, каже Марко Рикало, начелник Одјељења за просотрно уређење Града Требиње.

Свјесни су проблема који настаје усљед обилних падавина па позивају грађане да пријаве хаварије на сајту града. По тој пријави, тврде, ангажоваће екипе за хитну интервеницију.

Како би се трајно ријешио проблем сакупљања и одводње оборинских вода, у градској Управи у овој години почињу градњу два нова колекотрска система у Засад пољу, којим би се воде из виших дијелова града прикупљале и водиле до пречистача и ријеке Требишњице.

Рикало је додао да ове године почиње изградња ова два велика пројекта у износу 340.000 марака те да ће тендер бити расписан у наредних мјесец два,.

Новац је планиран буџетом за 2017. годину.