latinica  ћирилица
31/01/2017 |  15:59 ⇒ 18:24 | Аутор: РТРС

Потврђена оптужница за злочине над Србима у Орашју

Суд БиХ потврдио је оптужницу против девет лица за злочин против српских цивила и ратних заробљеника почињен на подручју Орашја 1992. и 1993. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Тужилаштво БиХ терети Ђуру Матузовића, Иву и Таду Оршолића, Марка Доминковића, Јосу Недића, Марка Блажановића, Мату и Анту Живковића, те Стјепу Ђурића да су починили кривично дјело злочини против човјечности.

Матузовић, Мато и Анто Живковић, те Ђурић оптужени су да су починили и кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те припадници Војне полиције, саопштено је из Суда БиХ.

На терет им је стављено да су починили прогоном српског становиштва и то убиствима, затварањем или другим тешким одузимањем физичке слободе, мучењима, силовањима и другим нечовјечним дјелима сличне природе.

Матузовић, Живковићи и Ђурић су оптужени и да су заједно са њима познатима припадницима Војне полиције ХВО, у шупи у Доњој Махали и у логору у Основној школи у Доњој Махали учествовали у убиствима, мучењима и нечовјечном поступању, те наношењу великих патњи и повреда тјелесног интегритета и здравља ратним заробљеницима.

Извор: СРНА