latinica  ћирилица
01/02/2017 |  22:19 | Аутор: РТРС

Масовни протести у Румунији (ВИДЕО)

Десетине хиљада људи демонстрирале су данас у Букурешту и још неколико градова Румуније против одлуке социјалдемократске владе да се ублаже прописи о борби против корупције.
Масовни протести у Букурешту (Фото:  Inquam Photos / George Călin) (АРХИВ) -
Масовни протести у Букурешту (Фото: Inquam Photos / George Călin) (АРХИВ)

Вичући "Лопови!" у румунској престоници према процjенама медија окупило најмање 50.000 грађана.

Сајт вијести Хот Њуз наводи да има 80.000 демонстраната што је "најмасовнији протест у Букурешту за 25 година" још од времена рушења социјалистичког поретка.

Демонстранти су се окупили и у другим градовима Клужу (20.000), Темишвару (15.000), Сибијуу (10.000), као и другдје.

"Срам вас било!", "Оставка!", узвикују окупљени по јакој зими, противећи се ревизији Кривичног закона коју је припремила влада Сорин Гриндеануа, који је на власти мање од мјесец дана, тачније од побједе Социјалдемократа на посланичким изборима у децембру.

Окупљени осуђују усвајање хитне уредбе изгласане у уторак, која би политичаре могла ослободити неких оптужби. Побуна против тога јача већ десет дана.

Амбасаде САД, Канаде, Њемачке, Француске, Холандије и Белгије су данас објавиле заједничку изјаву којом изражавају "дубоку забринутост" због спорне уредбе која "подрива" напредак Румуније у борби против корупције.

Европска комисија је такође изразила "велику забринутост".

Влада се огласила само једном поруком, министра правосуђа Флорина Јордаћеа на Фејсбуку, уз тврдњу да уредба "није тајна, нелегална или неморална".

Извор: Бета