latinica  ћирилица
04/02/2017 |  16:26 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Отпуштања у ЖРС: За првих 500 понуђене стимулативне отпремнине (ВИДЕО)

Новом систематизацијом у ЖРС скоро 1.000 радника је вишак. План је да се за првих 500 понуде стимулативне отпремнине од 12 мјесечних плата.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Смањење броја запослених дио је процеса реструктурирања ради финансијске стабилности у Жељезницама Српске, у који је укључена и Свјетска банка. Ипак, нико неће на улицу, увјерава ресорни министар. Каже да имају план да се у првој години реструктурирања Жељезница ријеши вишка од 500 радника.

"Предвидјели смо да за први корак то буде 500 радника којима ће бити понуђене отпремнине које би требало да буду стимулативне. То је, по нашем закону о раду, отпремнина од шест личних доходака, а ми ћемо понудити 12 личних доходака", истакао је Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза РС.

У Синдикату жељезничара сматрају да је то добар потез. Приједлог имају и они - да ситуацију у вези са дијелом радника са бенефицираним радним стажом, који имају стаж, али не и године живота, ријеше као у полицији.

То, истичу у Синдикату жељезничара, значи да би се значајно умањио број запослених ако би се законски дозволило да ти радници оду у пензију.

Дио вишка рјешаваће се преквалификацијом, а одређен број требала би да апсорбује привреда. У Надзорном одбору кажу да моделе збрињавања вишка не треба измишљати већ само примијенити, али што прије, да би отварање тржишта Жељезница дочекала спремна.

"Сви мисле да се неће десити отварање тржишта, а то је нама на прагу јер већ имате примјер пољопривреде која је морала отворити тржиште", истиче Ратко Ђуричић, предсједник Надзорног одбора у ЖРС.

Aнализа Свјетске банке утврдила је да у Жељезницама Српске има 1.500 радника вишка, али је проблем и нерентабилан путнички саобраћај. С тим се, међутим, не слажу у Влади, па су одлучни да путнички превоз ипак задрже. И власничка трансформација је неизбјежна. Предвиђено је да Влада Српске постане стоодстотни власник Жељезница, што сада није случај, јер око 21 одсто држе мали акционари.