latinica  ћирилица
06/02/2017 |  18:07 | Аутор: РТРС

Шкотска: Гласање за одбијање покретања члана 50 Лисабонског уговора

Шкотска Влада покушаће да укаже на незадовољство планом британског премијера Терезе Меј за излазак из ЕУ, а сутра ће у парламенту бити одржано необавезујуће гласање за одбијање покретања члана 50 Лисабонског уговора.

На референдуму, одржаном 23. јуна прошле године, гласачи у Енглеској и Велсу углавном су били за раскид са ЕУ, али су се Шкотска и Сјеверна Ирска опредијелили за останак у европском блоку.

Први министар Шкотске Никола Старџен, која наводи да Шкоти морају да имају избор за одржавање новог референдума за отцјепљење од Велике Британије, у више наврата је напоменула да се интереси Единбурга морају узети у обзир током преговора између Лондона и Брисела.

У захтјеву, који ће бити изнијет пред шкотску Владу, наводи се да покретање члана 50 треба одбацити јер британска Влада оставља превише питања без одговора и парламент неће имати удио у новом трговинском односу након изласка из ЕУ.

Од посланика у шкотском парламенту биће затражено да се сагласе да би требало обуставити план Мејове јер Лондон није одредио услове за шири приступ са другим администрацијама о изласку из ЕУ.

Шкотска национална партија /СНП/, на чијем је челу Старџенова, има 63 од 129 посланичких мјеста у парламенту, конзервативци 30, лабуристи 23, зелени шест, а либералне демократе пет мандата.

Извор: Срна