latinica  ћирилица
07/02/2017 |  18:54 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Именоване судије Суда за злочине ОВК

Шефица Мисије Еулекс на Косову Александра Пападопулу именовала је 19 судија на листу међународних судија Специјалног суда за ратне злочине ОВК.
Еулекс (илустрација) -
Еулекс (илустрација)

Међу именованима су судије које ће обављати функцију потпредсједника, као и четири судије Специјализованог вијећа Уставног суда.

Именоване судије ће боравити у сједишту Специјализованих вијећа искључиво на захтјев предсједнице ради обављања дужности које изискују њихово присуство.

У Уставно вијеће Специјалног суда су именовани Роланд Декерс из Холандије, Ен Пауер Форд из Ирске, Видар Стенсланд из Норвешке и као резервни судија Антонио Белзамо из Италије.

Као судије Специјалног суда су именовани Кит Рејнор из Велике Британије, Кај Амбос, Кристоф Барт, Томас Лакер и Михаел Боландер из Нјемачке, Емилијо Гати из Италије, Николас Гиљо из Француске и Гињал Метро из Швајцарске.

За судије су именовани Владимир Микула из Чешке, Андрес Пармас из Естонија, Мишел Пикар из Француске, Кенет Робертс из Канаде, Чарлс Смит из Америке, Мапи Велт из Холандије и Кристина ван деј Вајнгарт из Белгије.

Именовање судија један је од три корака који суд дијеле од потпуне функционалности и стварање услова за подизање првих оптужница.

Сљедећа два задатка су одржавање пленарне сједнице судија Специјалног суда, на којој ће бити усвојен правилник о доказима и процедурама суда и његова оцјена.

Специјални суд који ће судити по оптужницама за ратне злочине високих официра бивше ОВК ће функционисати на четири нивоа - Основни специјални суд, Апелациони специјални суд, Врховни специјални суд и одјељење Уставног суда за Специјални суд.

Главни тужилац суда је амерички правник Дејвид Швендимен, који ради на првим оптужницама.

Суд ће, како је званично најављено, "водити судске поступке о наводима који проистичу из Извјештаја Парламентарне скупштине Савјета Европе... од 7. јануара 2011, а у којем се износе наводи о тешким прекограничним и међународним кривичним дјелима".

У том извјештају, специјални извјестилац Савјета Европе Дик Марти писао је о злочинима ОВК над отетим Србима на Косову и у Албанији и изнио сумње да су некима од њих у Албанији вађени органи којима је касније трговано.

Наводе из Мартијевог извјештаја истраживала је, прије формирања суда, специјална радна група ЕУ коју је предводио амерички правник Клинт Вилијамсон.

Прије одласка са те дужности, Вилијамсон је потврдио да је пронашао доказе за неке од тврдњи изложених у Мартијевом извештају.

Суд у Хагу надлежан је за злочине почињене од 1998. до 2000. године.

Вилијамсона је наслиједио Швендиман, такође Американац.

У медијима на Косову више пута је наговјештавано да би нови суд прве оптужнице против неких од бивших официра ОВК могао подићи до краја ове године.

Суд у Хагу надлежан је за злочине почињене од 1998. до 2000. године.

Извор: БЕТА