latinica  ћирилица
08/02/2017 |  10:17 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Иванић за сада без коментара на намјере Тужилаштва и Изетбеговића

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић није желио данас да коментарише то што је Тужилаштво БиХ формирало предмет против њега, министра одбране БиХ Марине Пендеш и њених замјеника на основу кривичне пријаве због учешћа војника на обиљежавању Дана Републике Српске, 9. јануара у Бањалуци.
Младен Иванић - Фото: AFP
Младен ИванићФото: AFP

"Предсједавајући Иванић не жели данас да коментарише ни најаву предсједника СДА Бакира Изетбеговића, који је синоћ најавио да ће бити ревизије тужбе БиХ против Србије уколико експертска група, предвођена агентом Сакибом Софтићем, процијени да има елемената за то", речено је Срни у кабинету предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Иванић је раније рекао да зна да је у Тужилаштву БиХ формиран предмет, те да је постала пракса да се званичници из Српске константно саслушавају, што не доприноси бољим односима у БиХ.

Кривичну пријаву поднијели су СДП БиХ, ДФ и Грађански савез.

Коментаришући ту пријаву, Иванић је прије неколико дана рекао "да је очигледно да неки људи из политике сматрају да их преко суда треба дисциплиновати".

Он је раније новинарима коментарисао и најаву Изетбеговића, бошњачког члана Предсједништва БиХ, да ће обновити тужбу против Србије, и тада је нагласио да би то вратило ствари на почетак, те да не било у духу изјава које су се чуле након сусрета премијера Србије Александра Вучића и министара у Влади Србије са представницима Савјета министара БиХ.

"Говори се о градњи аутопутева, мостова, а та би тужба само угрозила све то, ми немамо ни агента при Хашком трибуналу, њему истиче мандат. Ја сам већ писао Хашком трибуналу у вези са тим", рекао је тада Иванић.

Тужилаштво БиХ потврдило је да је формиран предмет у вези са кривичном пријавом због учешћа војника на обиљежавању Дана Републике Српске, 9. јануара у Бањалуци, али није саопштило ни детаље тог предмета као ни лица која су њиме обухваћена.

Извор: СРНА