latinica  ћирилица
10/02/2017 |  14:49 | Аутор: РТРС

Свједочење о злостављању затвореника у логору "Мусала"

На суђењу пред Судом БиХ за злочине над српским и хрватским затвореницима у објекту спортске дворане "Мусала" у Коњицу, свједок Тужилаштва БиХ Фуад Хабибија изјавио је да је оптужени Едхем Жилић током испитивања узео једног затвореника за главу и ударио га о зид.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Хабибија је навео да је у "Мусалу" био распоређен на радну обавезу као евидентичар од маја или јуна 1993. године.

Он је рекао да је управник "Мусале" био Жилић, који га је једне прилике позвао у своју канцеларију да направи записник о испитивању затвореника.

- У једном тренутку Жилић је устао, узео затвореника за главу и ударио њоме о зид. Чуо се јаук, а ја сам у том тренутку окренуо главу јер нисам могао то да гледам - навео је Хабибија.

Он је додао да се након ударца испитивање наставило, али да се он лично не сјећа да ли је Жилић још ударао затвореника или не.

Свједок је рекао да је Жилића упознао у "Мусали", те да га памти као човјека који је био гласан и који је често галамио на затворенике, преноси Бирн.

На данашњем суђењу исказ је дао и Ибрахим Халебић, такође у својству свједока Тужилаштва БиХ. Он је напоменуо да је као војни полицајац био ангажован у "Мусали" од маја 1993. године на пословима обезбјеђења објекта.

- Мој задатак је био да обезбјеђујем објекат гдје су били смјештени затвореници хрватске и српске националности. Некад сам обезбјеђивао објекат напољу, некад сам био унутра. Радили смо по смјенама, а управник "Мусале" је био Едхем Жилић - посвједочио је Халебић.

Он је рекао да током његовог тромјесечног ангажовања у "Мусали" није видио да је било ко ударио или малтретирао затворенике.

Према оптужници Тужилаштва БиХ, Жилић је чинио, наредио, омогућио и није спријечио нечовјечна поступања према затвореницима хрватске и српске националности у затворском објекту спортске дворане "Мусала" у Коњицу.

Наставак суђења заказан је за 24. фебруар, када ће Тужилаштво БиХ испитати још три свједока.

Извор: СРНА