latinica  ћирилица
10/02/2017 |  17:48 ⇒ 11/02/2017 | 14:35 | Аутор: РТРС

Како ће српски представници у бх. власти реаговати на ревизију тужбе? (ВИДЕО)

Након изјаве предсједника СДС-а, Вукоте Говедарице, да повлачење српских представника из заједничких бх. институција због ревизије тужбе против Србије, не би било од користи за српски народ, јер би њихове улоге преузели замјеници из реда друга два народа, стижу оштра реаговања из Српске.
Без договора о повлачењу из Сарајева - Фото: РТРС
Без договора о повлачењу из СарајеваФото: РТРС

Представници власти у Српској сматрају да треба послушати позив предсједника Српске и одмах престати са радом у заједничким институцијама и тако не давати легитимитет одлукама које се тамо доносе, док Бошњаци не схвате да не могу на силу да туже Србију, без сагласности Срба и Хрвата.

Није истина да замјеници министара из реда хрватског и бошњачког народа могу да заузму српске позиције и тако легитимно доносе одлуке, поручио је потпредсједник Народне скупштине предсједнику СДС-а. Ненад Стевандић тврди да Вукота Говедарица не познаје елементарне ствари и да српски представници одмах треба да бојкотују рад у бх институцијама. 

- Представници Републике Српске ако су савјесни и одговорни они ће изаћи, могу бити у истој згради, ходницима и неће дозволити да било шта функционише на штету српског народа и онда ћемо се договорити, јер ми не радимо ништа против било ког народа. Сматрам да је највећи пораз ово што је позвао Говедарица и надам се да ће се руководство освијестити, поручио је Стевандић.

У СНСД-у кажу да је СДС још једном показао да је лојалан Бакиру Изетбеговићу и дао му легитимитет да покрене тужбу против Србије. Изетбеговић је, кажу, најавио највећу кризу послије Дејтона, а СДС га у томе подржава.

- СДС се бори за неколико министарских и неколико директорских мјеста на нивоу институција БиХ, да је брига о Српској нешто што је њима страно или да просто не могу ментално да докуче, нагласио је Шпирић.

Док Петар Ђокић сматра да је срамно понашање странке која је основала Српску, Недељко Чубриловић није сигуран да ли треба напустити заједничке институције или не.

- Срамота да странка која је основала Републику Српску износи такве ставове, истакао је Ђокић.

- У овом тренутку одлучно одговорити шта би значила једна или друга варијанта, било би тешко. Заиста треба ставити све обавезе и све оно што стоји пред тим људима који горе раде па тек онда донијети коначну одлуку, напомиње Чубриловић.

НДП је најавио да ће против Сафета Софтића поднијети кривичну пријаву, јер се лажно представља као правни заступник БиХ. Из ПДП-а, тврде да не одустају од најављене жестоке реакције, ако Изетбеговић заиста покрене ревизију тужбе. Изетбеговић, кажу, мора бити свјестан да ће на тај начин постати гробар БиХ. Да ли су тога свјесни и у највећој странци Савеза за промјене, у ПДП-у нису коментарисали.

- Не треба сад у овом тренутку долијевати уље на ватру и прејудицирати неке ствари које ће се дешавати у наредном периоду, али смо апсолутно свјесни ситуације и поручили смо Изетбеговићу и другим људима да ће они сносити сву могућу одговорност за стање у БиХ уколико крену тим путем, нагласио је Мирослав Брчкало (ПДП).

Драган Човић, хрватски члан Предсједништва БиХ, подсјетио је Бакира Изетбеговића да тужба против Србије не може бити покренута испред БиХ, јер су, како каже, Младен Иванић и он Изетбеговићу јасно поручили да по том питању, нема консензуса. Огласила се и америчка амбасада, ставом да одлука да се покрене ревизија тужбе треба да почива на чврстим правним основама, и да то не би требало политизовати.