latinica  ћирилица
12/02/2017 |  15:31 ⇒ 13/02/2017 | 09:32 | Аутор: РТРС

Дачић: Обавеза свих јесте да реагују на рехабилитацију злочина (ВИДЕО)

Осврћући се се на односе Србије и Хрватске шеф српске дипломатије је поручио да је Србија за дијалог са Хрватском али да Хрватска не треба да очекује да ће у Србији аплаудирати подизању споменика Алојзију Степинцу и рехабилитовању уставша.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

"Хитлер је за Немце симбол зла, немогуће да су Павелић и Степинац хероји мира. Ако је то услов да водимо дијалог са Хрватском, никога за то неће наћи у Србији", рекао је Дачић на конференцији за новинаре.

Наводећи да су наша врата отворена и да желимо разговор са Хрватском, министар спољних послова истиче да сви треба да се усредсредимо на заједништво, али да нас рехабилитација повезана са злочинцима и геноцидом сигурно не може водити ка томе.

"Степинац анђео мира? Немојте, молим вас. То је увреда за све који су страдали у НДХ", рекао је Дачић и додао да Хрватска може да "подиже и споменике Хитлеру, Химлеру, Гебелсу..., али нека Србију не терају да томе аплаудира".

Дачић истиче да је Србија пружила руку и наводи да не жели да полемише са хрватским званичницима, те да је обавеза Србије да реагује на рехабилитацију усташтва у Хрватској што је, додаје, и обавеза Хрватске као чланице ЕУ.

Наводи да се противи рехабилитацији ратних злочинаца и сарадника окупатора у Србији, али још више рехабилитацији НДХ, наводећи да је данас постало нормално рехабилитовати НДХ и злочине против Срба и Јевреја, а проглашавати за ратно хушкање када се неко томе успротиви.

"Нисам чуо од њих осуду злочина против Срба, као што је Србија хапсила и кажњавала све који су починили злочине", додаје шеф српске дипломатије, који се у обраћању на конференцији за новинаре позивао на историјске чињенице о Степинцу и НДХ.

Дачић је навео и да ће сутра у Новом Саду засједати комисија која се бави улогом Степинца.

"Харадинај може и да буде пуштен, али за нас ће остати ратни злочинац"

Говорећи о случају Рамуша Харадинаја шеф српске дипломатије је навео да Харадинај може и да буде пуштен, али да је ратни злочинац.

"Рамушу Харадинају не суди се као политичару, већ га Србија тужи зато што је починио ратни злочин и убио цивилно становништво", изјавио је Дачић.

Навео је да многи из одбране Харадинаја покушавају да представе да је случај против њега политички што, како је нагласио, није тачно.

Приче о томе да Србија злоупотребљава чланство у Интерполу министар спољних послова је назвао смијешним.

Рамуша Харадинаја, лидера бивше ОВК Србија сумњичи за ратне злочине против цивилног становништва на КиМ 1998. и 1999. године.

Рамуш Харадинај је ухапшен 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по Интерполовој потјерници, а Србија је потом упутила Француској захтјев за његово изручење о чему ће одлуку саопштити апелациони суд у Колмару 2. марта.

"Војска Косова је апсолутно супротна Резолуцији УН 1244"

Поводом изјаве предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија да хитно треба да се донесе одлука о формирању оружаних снага Косова, шеф српске дипломатије је истакао да је то неприхватљиво.

"Војска Косова је апсолутно супротна Резолуцији УН 1244. Једине оружане снаге на Космету могу да буду Кфор, никакве друге", рекао је Дачић.

Он је истакао да су ставили до знања свима, укључујући НАТО и ЕУ, да је то за Србију неприхватљиво.

"У случају да се формирају оружане снаге Косова, тада ступа на снагу механизам да они не могу да долазе на територију где већинско становништво чине Срби, без сагласности Кфора", рекао је Дачић и додао да Срби сигурно неће гласати за формирање косовске војске, јер би то био фактор даље нестабилности.

 

"Од Вучића очекујем рационалну одлуку о кандидатури"

Ивица Дачић је на конференцији за новинаре рекао да постоје сви услови за побједу у првом кругу ако предсједнички кандидат буде Александар Вучић.

Наводи да не зна да ли је било састанака Александра Вучића и Томислава Николића и да чека састанак са премијером.

"Изнио сам свој став и остајем при томе. Једино кандидовање Александра Вучића обезбјеђује сигурну побједу у првом кругу", рекао је потпредсједник Владе.

"Александра Вучића позивам да донесе рационалну одлуку која ће донијети побједу, а већ сам рекао шта је шифра за побједу - Вучић плус Дачић једнако побједа у првом кругу", напоменуо је лидер социјалиста.

Одговарајући на питање зашто је Томислав Николић за њега неприхватљив као предсједнички кандидат, Дачић је упитао зашто би се ишло у други круг ако Вучић може да побиједи у првом.

"Овде није ријеч о емоцијама, ријеч је о политици", истакао је Дачић и навео да хоће побједу на тим изборима, а не да изгуби због тога што неко има амбицију која није реална.

Навео је и да Николић може да се кандидује и без подршке СНС-а, али да ће СПС подржати Вучића као кандидата.

"На њима је да се договоре. Ако је кандидат Вучић, подржаћемо га, ако је неко други, ја сам кандидат за предсједника Србије, а онда ћемо видјети ко ће кога подржати у другом кругу", рекао је Дачић.

Извор: РТС