latinica  ћирилица
12/02/2017 |  17:45 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Изложба докумената из отоманског периода(ВИДЕО)

На изложби „Архив и турски архив" у Музеју Републике Српске у Бањалуци, јавности је први пут приказано 117 докумената из османског периода непроцјењивог историјског значаја. Документи свједоче о положају Срба у тадашњој Босанској Крајини.
Музеј Републике Српске - изложба - Фото: РТРС
Музеј Републике Српске - изложбаФото: РТРС

У саставу некадашњег Музеја Врбаске бановине био је „Архив“ у коме се сакупљала историјска грађа ширег простора тадашње Босанске Крајине. Ферхат-пашина вакуфнама најстарији је и најзначајнији писани документ о историји Бањалуке од доласка Турака .

"Оригинал је писан 1573. године. Препис је из средине 19. вијека. Препис је служио као нека врста доказа у општини о валсништву над читавом оптином", рекао је аутор изложбе Братислав Теиновић.

Међу документима прикупљеним од 1931. до почетка Другог свјетског рата, су и бројни берати, фермани, бујурулдије, али и сиџили - збирке прописа правне природе у форми књига, који свједоче о улози хришћанског представника у доношењу одлука тадашњих скупштина града.

"Наводе се разне тужбе хришћана гдје се они жале на заплену, за узимање више од прописане трећине, гдје увијек губе парницу уз потпис такође члана скупштине хришћанина који је у ствари имао само симболичну улогу", навео је Теиновић.

Да је ријеч о изузетно важним документима, свједочи и напор многих људи да ово што је данас нама доступно, буде сачувано и дијелимично преведено.Међу њима и Мухамед Ефендија Гарчевић, Стојан Бијелић, Иванка Билић. Поставку у Музеју Српске, заинтересовани ће моћи да виде до марта.