latinica  ћирилица
12/02/2017 |  18:11 ⇒ 13/02/2017 | 11:43 | Аутор: РТРС

Додик: Предсједништво БиХ треба да се изјасни о ревизији тужбе (ВИДЕО)

Председавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић би требало да сазове седницу Предсједништва, на којој би и званично била одбачена ревизија тужбе БиХ против Србије, каже у интервју за Спутњик предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је увјерен да би против ревизије гласали Иванић и хрватски члан Предсједништва Драган Човић.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик сматра да би тиме једном за свагда била стављена тачка на то питање и да више не би било спорења и галаме око тога.

"Овако кад је све у фази ишчекивања разни шпекуланти могу да говоре свашта", истиче предсједник Српске.

На питање да ли очекује да ће Бакир Изетбеговић истрајати у свом науму да тражи ревизију тужбе, иако је Иванићу из Међународног суда правде јасно речено да је то нови случај који подразумјева нову ауторизацију, Додик каже да Изетбеговић није БиХ и да без става свих у БиХ нема тужбе, а да су и Човић и Иванић против.

"Нема ревизије ако то није ревизија неког органа БиХ, као што је Предсједништво. Гдје је забуна? Забуна је у чињеници да ни раније кад је сама тужба отишла у Међународни суд није било сагласности Предсједништва него је то била тужба која је 1993. поднијета од стране Алије Изетбеговића, а међународне институције су ту тужбу сматрале валидном. И у том погледу у јавности постоји нека врста очекивања да би могло нешто да се деси. Бакир Изетбеговић није адреса која може о томе да одлучи него је то Предсједништво. Било би добро да Младен Иванић затражи сједницу Предсједништва, да изнесе ту тачку дневног реда, да се она одбаци као званични став БиХ и да тиме престану препуцавања. Сама чињеница да би то била одлука Предсједништва ставила би "ад акта" могућност да било којо орган Међународног суда правде уопште узме у разматрање ту евентуалну караикатуру од пријаве Бакира Изетбеговића", истакао Додик.

Он је додао да је већ разговарао са председавајући, Предсједништва БиХ Младеном Иванићем о овој теми.

"Ова тема се провлачила свих ових година, имали смо и раније покушаја да се о томе разговара и те покушаје су листом одбили сви из Републике Срспке, били они власт или опозиција. Радмановић и Шпирић су имали јасан став о томе. Радује ме да и сам Иванић има став који има и то сигурно помаже, али реално ни не може да има друкчији став. Иванић је изабрао добро што се позиционирао на тај начин", изјавио је Додик.

Додик мисли да нема никог од релевантних политичара из Српске који би био у контрапозицији везано за приступ да ревизија треба да буде одбачена.

"Ми смо били мишљења да то није ни требало да се деси. Нема ни формалних могућности за то, не постоји ни агент БиХ. Његов мандат је прошао. Сакиб Софтић је раније и сам изјављивао да је његов мандат изашао, а није обновљен. Не може га обновити нико осим Предсједнитшва а предсједништво је рекло да неће. Све је ово ујдурма која више служи за занимацију и позиционирање неких. Мислим да је у најгорој позицији Бакир Изетбеговић који ће бити изложен притисцима јавности коју је сам стварао годинима и у суштини немогућности да било шта уради", категоричан је предсједник Српске.

Одговарајући на поједине тврдње да су он и Бакир Изетбеговић у политичком клинчу и да стално полемишу не само око овог питања, него и раније, о Дану Републике и референдуму како би на тај начин ријешили своје позиције, предсједник Додик јасно одговара.

"Питам се зашто онда ови из Савеза за промјене полемишу са Изетбеговићем ако је он светац који понекад направи неку брљотину. У сваком случају, Изетбеговићу ово неће допринијети ничему код Бошњака због објектине немогућности да дође до било каквог процесуирања или ревизије тужбе. Може се десити да неко из Сарајева па и он сам потпише неко писмо али то нема формалну снагу и значај. Српски народ дефинитивно геноцидан нити је Србија или Република Српска извршила геноцид".

Предсједник је поновио да је прије неколико дана тражио да српски представници не учествују у раду органа на нивоу БиХ. Каже да ниједна друга тачка на нивоу БиХ не може да иде док се прво не одбије ревизија.

На питање о санкцијама које су му увеле САД, Додик каже да су санкције рецидив прошлости и вјерује да се то неће дуго одржати.

"Чуо сам неколико пута новог америчког предсједника Трампа који говори о томе да се неће мјјешати у послове других земаља. Наравно да велике земље не мијењају брзо своју политику, али мислим да је створена атмосфера за дијалог и то може да буде добро", нагласио је Додик. 

Извор: Спутњик