latinica  ћирилица
14/02/2017 |  19:10 ⇒ 15/02/2017 | 08:24 | Аутор: РТРС

Бањалука: Обиљежен Дан државности Србије (ВИДЕО)

Велики датум у српској историји, након Првог српског устанка је 15. фебруар 1835. године, када је у Крагујевцу донесен први српски устав
Пријем - Фото: РТРС
ПријемФото: РТРС

Србија сутра, на Сретење, слави Дан државности, а свечани пријем организован је вечерас и у Бањалуци, у Музеју савремене умјетности.

Уручене су и награде за 10 средњошколаца Српске, који су написали најбоље литерарне радове о теми "Шта то Србија треба да зна о мени".

Са пријема је поручено да је сарадња Републике Српске и Србије добра, али да се и у будућности мора радити на њеном јачању.

- Што се тиче сарадње Србије и Српске, она је феноменална, иако то не значи да може бити и боља. Треба сваки дан да сви у својим доменима радимо да сарадња буде што боља и боља. Ми то у конзулату радимо сваки дан - рекао је Николић уочи пријема.

Сарадња Српске и Србије увијек је била на високом нивоу, а требало би да буде још боља, поручила је предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић. Она је честитала Дан државности Србије свим грађанима те државе, њеним дипломатама у Српској и свим људима који воле Србију.

Пријему, који је организовао Генерални конзулат Србије, присуствовали су бројни министри у Влади Српске, високи функционери Народне Скупштине, као и истакнути представници политичког, дипломатског, привредног, јавног, црквеног, научног и културног живота Бањалуке, Српске и БиХ.

Предсједник Српске Милорад Додик је, честитајући Дан државности, рекао да је Србија наша матица. Додик је истакао да Србија и данас има велики значај у региону и да је увјерен да ће наставити изградњу просперитетног друштва и пут ка Европи.

Честитке су упутили и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и предсједница Владе Жељка Цвијановић.

Централна прослава Дана државности Србије је сутра, у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу, гдје се налази и маузолеј династије Карађорђевића.