latinica  ћирилица
15/02/2017 |  07:46 ⇒ 21:58 | Аутор: РТРС

НСРС размотрила Нацрт стратегије унапређења положаја лица са инвалидитетом (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт о измјенама и допуни Закона о здравственим коморама који предвиђа оснивање коморе медицинских сестара и здравствених техничара.
Сједница Народне скупштине Републике Српске (Фото: НСРС) -
Сједница Народне скупштине Републике Српске (Фото: НСРС)

21.55...Народна скупштина Републике Српске размотрила је нацрт стратегије унапређења друштвеног положаја лица са инвалидитетом у Републици Српској за период од 2017. до 2026. године, која за циљ има побољшање положаја лица са инвалидитетом и њиховог што већег учешћа у јавном и политичком животу.

Циљеви стратегије одређени су у областима: законодавство, јавни и политички живот, економска самосталност, запошљавање и професионална рехабилитација, социјална заштита, сигурност и подршка, здравствена заштита и осигурање, наводи се у овом документу.

Међу циљевима су и области васпитање и образовање, култура и религија, приступачност и информисање, породични живот, спорт и рекреација.

Изради ове стратегије претходила је анализа спровођења Стратегије за унапређење положаја лица са инвалидитетом у Републици Српској за период од 2010. до 2015. године, коју су припремили УНИЦЕФ и УНДП.

Стратегијом је предвиђено да се стратешке активности финансирају из буџета Републике Српске у складу са надлежностима одређених министарстава, те из средстава ЕУ.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра разматрањем нацрта стратегије управљања отпадом за период од 2017. до 2026. године.

Биће разматран и приједлог буџета Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске за 2017. годину, извјештај Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и фондова о пословању за 2015. годину са извјештајем независног спољног ревизора.

Посланици ће се сутра у "дану за гласање" изјашњавати о апсолвираним тачкама дневног реда.

Наставак сједнице заказан је за 10.00 часова.

20.10... Циљ Нацрта стратегије научног и технолошког развоја Републике Српске од 2017. до 2021. године -"Знање за развој" јесте јачање научне и технолошке основе у Српској.

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић истакао је да је доношење наведене стратегије важно и ради доприноса научноистраживачке заједнице економском развоју Српске.

"Разлог за доношење Стратегије налази се у чињеници да је истекао четворогодишњи период за који је био донесен раније важећи документ научног и технолошког развоја Републике Српске од 2012. до 2016. године и да би требало наставити са активностима у области научноистраживачког рада и технолошког развоја", рекао је Комић образлажући ову стратегију.

Он је нагласио да се тим документом дефинишу механизми за подстицање изврсности, националне и међунационалне видљивости у науци и иновацијама и циљно оријентисана истраживања за иновације у наредном петогодишњем периоду.

"На основу визије развоја науке и технологије, Стратегијом је дефинисано шест циљева. То су подстицање научноистраживачког квалитета и изврсности, интернационализација науке и иновативности, сарадња научноистраживачке и иноваторске заједнице са привредом, стварање услова за повећање издвајања за науку и иновативност, развијање људских ресурса, те подстицање паметне специјализације", навео је Комић.

Посланици владајуће коалиције, али и опозиције сагласни су да је наведени документ добро сачињен и да би у наредном периоду требало издвајати више средстава за развој науке и истраживачке дјелатности.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт стратегије научног и технолошког развоја Републике Српске од 2017. до 2021. године -"Знање за развој".

19.19 Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог стратегије транспорта Српске за период од 2016. до 2030. године, која представља основ за пројектовање и планирање будућих инвестиција у Републици Српској.

Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Наташа Костић рекла је у завршној ријечи да је транспортна инфраструктура у надлежности ентитета, због чега није могуће да се дефинише изградња било којег путног правца, а да се у то не укључе ентитети.

Костићева је напоменула да је ова стратегија дио оквирне стратегије транспорта БиХ, као што су то и стратегије Федерације БиХ и Брчко дистрикта.

Она је подсјетила да је Европска комисија инсистирала да БиХ сачини стратегију транспорта како би БиХ могла да аплицира за одређене пројекте из фондова ЕУ.

Када је ријеч о изградњи моста на ријеци Сави код Градишке, Костићева је истакла да су обезбијеђена средства за изградњу овог моста и грађевинска дозвола.

Она је рекла да Хрватска тражи начин финансирања овог моста и приступног пута на ауто-пут Загреб-Београд.

Говорећи о изградњи ауто-пута Сарајево-Београд, Костићева је истакла да је Турска исказала интересовање да финансира изградњу, али да у наредном периоду треба да се преговара о траси овог ауто-пута.

Посланик СНСД-а Игор Жунић сматра да овај документ уз све своје мањкавости мора бити визија развоја путне мреже у Републици Српској.

Жунић је рекао да у овом документу недостаје пројекат развоја путне инфраструктуре на простору Посавине, посебно заобилазнице од Прњавора до Дервенте.

Посланик СДС-а Наде Планинчевић сматра да се простор општина Дервента, Модрича и Брод не третира једнако у плану модернизације путне мреже као што је случај у општинама Лакташи и Градишка.

Посланик СНСД-а Душица Савић сматра да треба обавити стручну анализу у вези са будућом трасом ауто-пута Сарајево-Београд која треба да иде кроз територију Републике Српске.

Посланик Савеза за бољу будућност /СББ/ Адмир Чавка сматра да у овом документу нема јасне стратегије развоја Аеродрома Бањалука.

Посланик Странке Напредна Српска Горан Ђорђић мишљења је да ову стратегију треба повући из скупштинске процедуре, јер не садржи извор података који се односе на међуентитетски транспорт и транспортне услуге, а који се наводе у тој стратегији.

17.25...Посланици НСРС наставили расправу о приједлогу стратегије транспорта Републике Српске за период од 2016. до 2030. године.

15.10...У Народној скупштини Републике Српске дата је редовна пауза до 17.00 часова, након које ће посланици наставити скупштинску расправу о приједлогу стратегије транспорта Републике Српске за период од 2016. до 2030. године.

Током скупштинске расправе о приједлогу ове стратегије, посланик СДС-а Наде Планинчевић рекао је да овај документ није компатибилан са бројним планским документима и стратегијама у различитим областима који су раније усвојени у парламенту Републике Српске.

"Оно што нам се нуди у овој стратегији не одсликава реално стање у Републици Српској, због чега је нереално очекивати њено спровођење и овај документ треба повући из процедуре", истакао је Планинчевић.

14.41... Посланик ДНС-а Душко Ивић сматра да је неопходно донијети стратегију транспорта Српске за период 2016-2030. године, јер је њен циљ квалитетнији транспорт у Републици.

"Након усвајања ове стратегије потребно је што прије пронаћи могућност за њену реализацију", рекао је Ивић током скупштинске расправе о Приједлогу стратегије транспорта Републике Српске за период 2016-2030. године.

Ивић се заложио да путни правци Нови Град-Приједор и Приједор-Козарска Дубица имају приоритет приликом реконструкције путне инфраструктуре.

Посланик СНСД-а Наташа Радуловић мишљења је да је крајње вријеме да се уради реконструкција путног правца Фоча-Шћепан Поље према Црној Гори.

Шеф посланичког клуба ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да треба дати приоритет реконструкцији регионалног пута Бронзани Мајдан-Сански Мост, као и реконструкцији путног правца Фоча-Шћепан Поље.

Посланик СДС-а Давор Шешић сматра да приједлог ове стратегије представља "списак лијепих жеља, без јасног образложења ко је аутор стратегије и колико је коштала њена израда".

"Оптимистично је да неко пројектује стратегију на 14 година с обзиром да ми не можемо пројектовати буџет Републике Српске на годину дана, имајући у виду тешку економску ситуацију у којој се налази Република Српска", рекао је Шешић.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић сматра да је ова стратегија непроводива, јер нема никаквог концепта и динамике изградње аутопутева у Српској.

Посланик Странке Напредна Српска Горан Ђорђић и посланик СДС-а Драган Галић мишљења су да ову стратегију треба повући из скупштинске процедуре.

13.10... Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Наташа Костић рекла је на сједници Народне скупштне да усвајање стратегије транспорта Српске за период 2016-2030. године представља основ за пројектовање и планирање будућих инвестиција.

Образлажући посланицима Приједлог стратегије транспорта Републике Српске за период 2016-2030. године, Костићева је истакла да је основни циљ овог документа постизање одрживог транспортног система на територији Републике Српске.

"Циљ стратегије је идентификовање активности за развој транспортног система Републике Српске у краткорочном, средњорочном и дугорочном периоду, а овај документ обухвата све секторе транспорта - друмски, жељезнички, ваздушни, водни транспорт", нагласила је Костићева.

12.45... Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима створени су услови за успостављање катастра клизишта.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је да успостављање катастра клизишта има за циљ евидентирање свих врста клизишта, других видова нестабилности, те утврђивања начина њихове санације.

"Успостављањем катастра клизишта биће омогућено континуирано праћење процеса клизања, правовремено реаговање и обезбјеђивање неопходних информација које су од великог значаја планерима, инвеститорима, пројектантима и градитељима", рекао је Ђокић у Народној скупштини Републике Српске, образлажући законско рјешење.

Он је навео да је Министарству индустрије, енергетике и рударства Републике Српске остављена могућност да одобри извођење основних геолошких истраживања правном лицу које посједује лиценцу за геолошка истраживања.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је навдено законско рјешење.

12.10...Комора медицинских сестара и здравствених техничара штитиће интересе професије, пацијената, водити евиденцију о члановима коморе, обезбиједити њихово трајно стручно усавршавање, да би се одржала стечена знања и вјештине и усвојила нова, наведено је у образложењу Нацрта закона.

Циљ измјена и допуна важећег Закона о здравственим коморама јесте успостављање коморе медицинских сестара и здравствених техничара као самосталне, професионалне организације са својством правног лица.

11.45... Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић сматра да би, прије формирања коморе медицинских сестара и здравствених техничара, требало ревидирати Комору доктора медицине.

"Нисам сигурна да је оснивање коморе медицинских сестара и здравствених техничара добро прије него што се донесе закон о сестринству", рекла је Јовичевићева током скупштинске расправе о Нацрту закона о измјенама и допуни Закона о здравственим коморама.

Она је упозорила да огроман број медицинских радника - сестара и медицинских техничара одлази из Републике Српске и да оснивање ове коморе неће зауставити њихов одлазак.

Посланик СНСД-а Драгољуб Давидовић сматра да чланство здравствених радника у овим коморама мора бити добровољно, без икакве врсте присиле.

Посланик ПДП-а Милан Шврака рекао је да није против оснивања коморе, али да није саласан са процедуром њеног оснивања.

Самостални посланик Славко Дуњић сматра да овај нацрт закона треба упутити у стручно-јавну расправу на којој би се медицинске сестре и техничари упознали о правилима оснивања коморе, као и да ли су за формирање тог тијела.

Посланик СДС-а Желимир Нешковић сматра важним да ова комора спроводи едукацију медицинских сестара и техничара.

10.34... Нацртом закона о измјенама и допуни Закона о здравственим коморама, о којем је данас у Бањалуци почела расправа у Народној скупштини Републике Српске, предвиђено је оснивање коморе медицинских сестара и здравствених техничара.

Образлажући нацрт закона, министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић рекао је да је циљ измјена и допуна важећег Закона о здравственим коморама успостављање коморе медицинских сестара и здравствених техничара као самосталне, професионалне организације са својством правног лица.

Богданић је навео да је оснивање коморе медицинских сестара и здравствених техничара непходно због унапређивања услова за обављање професије медицинских сестара и здравствених техничара, заштите њихових професионалних интереса, организованог учешћа на унапређивању и спровођењу здравствене заштите и заштите интереса грађана у остваривању права на здравствену заштиту.

Комора медицинских сестара и здравствених техничара штитиће интересе професије, пацијената, водити евиденцију о члановима коморе, осигурати њихово трајно стручно усавршавање, како би се одржала стечена знања и вјештине и усвојила нова, наведено је у образложењу нацрта закона.

Биће разматран и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима и Приједлог стратегије транспорта Републике Српске од 2016. до 2030. године.

Посланици ће разматрати Нацрт стратегије научног и технолошког развоја Републике Српске од 2017. до 2021. године.

Посланици су синоћ разматрали Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о нотарима којим се прецизније прописује организовање, спровођење и полагање нотарског испита.

Овим измјенама закона, поједностављује се полагање нотарског испита, а припремни семинар није више услов за излазак на испит.

Доношење овог закона, каже министар правде Антон Касиповић, произашло је и из потребе усаглашавања одредаба овог закона са одредбама Закона о насљеђивању и Закона о ванпарничном поступку.

Пренос сједнице Парламента Српске можете пратити на РТРС плус.

Извор: РТРС/СРНА