latinica  ћирилица
15/02/2017 |  17:13 ⇒ 17:14 | Аутор: РТРС

Усвојен Извјештај о реализацији препорука омбудсмана за људска права

Заједничка комисија за људска права Парламентарне скупштине БиХ усвојила је Извјештај о реализацији препорука Омбудсмана за људска права БиХ из Специјалог извјештаја под називом "Приступачност радних простора законодавних тијела БиХ особама с инвалидитетом".
Парламентарна скупштина БиХ - Фото: РТРС
Парламентарна скупштина БиХФото: РТРС

Усвојен је и закључак који ће бити упућен домовима Парламентарне скупштине БиХ на изјашњавање, а у којем пише да Институција омбудсмана за људска права БиХ информише Заједничку комисију о реализацији препорука из Специјалног извјештаја, саопштено је из парламента БиХ.

У вези с Извјештајем комисије Савјета Европе за спречавање расне дискриминације и свих облика нетолеранције /ЕЦРИ/ о закључним запажањима и препорукама властима БиХ ради унапређења заштите људских права и промоција толеранције у друштву, закључено је да Заједничка комисија обавијести Заједнички колегијум оба дома парлемнта БиХ да се упознао са садржајем Извјештаја.

Усвојен је Приједлог програма обиљежавања значајних датума из области људских права у БиХ за 2017. годину.

Примљена је к знању и биће упућена у даљу парламентарну процедуру Информација о спровођењу Кодекса понашања посланика и делегата у Парламентарној скупштини БиХ.

Данас је одгођено изјашњавање о приједлогу Министарства за људска права и избјеглице БиХ за именовање представника бугарске и грчке националне мањине у Савјет националних мањина БиХ.

Закључено је да је потребно да Министарство учини додатне напоре с циљем рјешавања недостатака постојећег Закона о заштити припадника националних мањина, узимајући у обзир расправу са данашње сједнице Комисије.

Усвојен је оријентациони радни план Заједничке комисије за 2017. годину.

Извор: СРНА