latinica  ћирилица
15/02/2017 |  18:50 ⇒ 16/02/2017 | 10:33 | Аутор: РТРС

Најављена ревизија тужбе против Србије уздрмала бх. Парламент (ВИДЕО)

Због најављеног покретања ревизије пресуде против Србије, БиХ је сасвим извјесно већ у политичкој кризи, а њено тежиште са Предсједништва данас је премјештено и на бх. Парламент.
Представнички дом - Фото: РТРС
Представнички домФото: РТРС

Одржавање сутрашње сједнице Представничког дома је неизвјесно, с обзиром да је прегласавањем српских представника на проширеном колегијуму овог дома одбијен захтјев замјеника предсједавајућег Младена Босића да се она одгоди. Српски посланици, кажу, биће у парламенту, али на сједници учествовати неће.

У условима када о одлуци о ревизији, која је у искључивој надлежности Предсједништва, расправљају појединци на неформалним састанцима, нема ни демократских услова за засједање парламента, истиче Босић који је затражио одгађање сутрашње сједнице док се не разријеши ова, како каже, уставна криза.

- На неки начин смо упозорени да се дешава одузимање ингеренција уставних Предсједништву БиХ. У тим условима не постоји могућност за одржавање нормалне сједнице Представничког дома ПС БиХ, рекао је Младен Босић, замјеник предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ.

Босићев приједлог одбијен је прегласавањем српских представника на сједници проширеног колегијума Дома, коју је прије краја напустио предсједавајући Клуба СНСД-а Сташа Кошарац.

Оцијенивши некоректним прегласавање Срба, Кошарац је истакао важност што сви српски представници у заједничким институцијама имају јединствен став о овом питању.

- Сматрам да је веома важно да је замјеник предсједавајућег Представничког дома разумио и схватио поруке институтуција Републике Српске када је у питању поступање у вези са ревизијом тужбе и оно што јесте потпуно јасно да је једини слијед активности био у том правцу да се тражи одлагање одржавања сједнице Дома за неки период од седам до 10 дана из једног простог рзлога што су потпуно видљиви агресивнији приступи бошњачког члана Предсједништва БиХ,сматра Кошарац.

То што су представниици једног народа прегласани од стране другог, јер је ХДЗ-ов Никола Ловриновић био суздржан, за Бошњаке изгледа није важно. Приједлог је одбијен и сједнице ће бити, поручује предсједавајући Дома Џефик Џаферовић.

- Сједница Представничког дома иде по плану, онако како је то наведено у позиву, односно оријентационом плану. Видјећемо шта ће се дешавати сутра, истакао је Џаферовић.

Из СДС-а порука да сутра на сједници бити неће, јер не желе, кажу, да учествују у врзином колу које је започео Бакир Изетбеговић.

- Не, нећемо све док се сви у овој земљи не уразуме,. Сутра нису стечени услови и очекујемо да Предсједништво разјасни ову ситуацију. Ми ћемо бити ту у парламенту, да не буде погрешно протумачено и не напуштамо институције, не напуштамо парламент, али сматрамо да сутра нема услова за одржавање сједнице Парламента, нагласила је Александра Пандуревић, предсједавајућа Клуба посланика СДС-а у Представничком дому ПС БиХ.

Дамир Бећировић из ДФ, сматра да је ово одраз владајуће коалиције у БиХ, и додаје "Али и такође одраз, када ће СДС освојити власт у Српској. Неће никада на овај начин, јер ово што они раде и покушавају радити овдје праве од себе само приљепак СНСД-а и то је жалосно.

И док се вагало хоће ли или не бити сједнице, српски представници који су дио бх већине окупили су се код Младена Иванића који поручује да најављене паралелне институције које припадају само једном народу угрожавају мир и стабилност БиХ.

- Заједнички смо јако забринути за угрожавање устава БиХ, врло јасно да одлуке у име БиХ могу доносити само институције БиХ, а не никакве паралелне институције и ми сматрамо да је стање врло забрињавајуће, закључио је Младен Иванић, члан Предсједништва БиХ.

И док је Иванић позивао Изетбеговића да се врати у институционалне оквире, он је изгледа поново позвао некадашњег бх агента Сакиба Софтића који је свјесно избјегавао новинаре при уласку у зграду Предсједништва. Могуће да су разрађивани детаљи Изетбеговићевог састанка са бошњачким политичким, вјерским и невладиним представницима најављеног за петак. На којем би се можда могао појавити и контроверзни Незим Халиловић Мудерис, имам џамије краљ Фахд, главног вехабијског упоришта у Сарајеву.

Подсјећамо, он је још раније позвао да се тужба против Србије мора обновити или ће бацити фетву на бошњачке политичаре. Који се од његових радикалних ставова пуних мржње према Србима, никада нису оградили.