latinica  ћирилица
16/02/2017 |  13:32 ⇒ 17/02/2017 | 08:23 | Аутор: РТРС

Незировићу само двије године затвора за злочине над Србима у Дервенти (ВИДЕО)

Још једна срамотна одлука Суда БиХ! Због ратног злочина над српским цивилима у Дервенти, бившем припаднику ХВО-а Алмазу Незировићу само двије године затвора. Ово је још једна потврда да патње српских жртава за бх. Суд не постоје, поручују бивши логораши и борци.
Алмаз Незировић (photo: Printscreen) -
Алмаз Незировић (photo: Printscreen)

С обзиром да је Незировић, заједно са екстрадиционом притвором у САД-у, у затвору провео више од три године, он је данашњом пресудом практично слободан. И Тужилаштво и одбрана најављују жалбу.

Сцене бруталних злостављања које је од априла до краја јуна `92. над српским цивилима починио бивши припадник ХВО-а и стражар у логору Рабић, Алмаз Незировић, добро су упамтили српски логораши. Скидали су их и ударали палицама.

- Незировић је донио сто унутра, у хангар, у логор, гдје смо ми морали један по један долазити за тај сто, испружити три прста и он би ударао палицама по та три прста којима се ми крстимо... То је само један мали сегмент злочина који је Алмаз починио над заробљеницима - свједочи Драго Кнежевић, предсједник Удружења ратних заробљеника Дервента.

И то није био крај. Као што се могло чути и приликом изрицања пресуде, уз ударце палицама, рукама и ногама по цијелом тијелу, једног од затвореника тјерао је да пасе траву, храну им просипао у одвод гдје су обављали нужду... И поред 25 свједока и квалификација о нечовјечном и окрутном поступању и наношењу тешких физичких и психичких патњи и болова, Суд је за 22 тачке оптужнице, Незировићу изрекао минималну казну у трајању од двије године.

Међу српским логорашима невјерица.

- Ја сам својим очима видио шта је све /Незировић/ радио над Милорадом Буњевцем, својим радним колегом, којег је мучио скоро до смрти и над осталим заробљеницима, тако да је пресуда на двије године затвора срамотна, ружно и болна - каже Кнежевић.

Уз минималну казну Незировић је ослобођен по седам тачака оптужнице које су се односиле на мучења и злостављања цивила у логорима Силос и у насељу Тулек у Броду. У казну затвора биће му урачунато вријеме проведено у екстрадиционом и бх. притвору.

У изречену казну биће му урачунат екстрадицијски притвор од јула 2012. до јула 2015. у САД, као и мјесец дана притвора који му је био одређен када је изручен у БиХ.

- Незировић је око четири године проведео у притвору, укључујући екстрадициони притвор - рекао је његов адвокат Керим Челик.

Другим ријечима, ако Апелационо одјељење Суда БиХ потврди првостепену пресуду, Незировић неће одслужити ни дана казне. Борачка организација из Дервенте шокирана је пресудом мучитељу дервентских Срба. Истичу да је ово још једна потврда да за бх. Суд не постоје српске жртве.

"Овај крвник који се иживљавао над заробљеним Србима у логорима на подручју Дервенте и Брода и чије жртве ће вјечно носити трауме из тог периода, практично је награђен за свој однос према њима", наведено је у саопштењу БОРС-а Дервента.

Уз савршено разумијевање система "кадија те тужи-кадија ти суди", борци не вјерују да ће Тужилаштво и у жалбеном поступку доказати неки од Незировићевих звјерских поступака. Боје се да је ово порука дервентским Србима који су прошли муслиманске и хрватске казамате да је правда за њих недостижна.